Ruzie tussen Tokio en Seoul over eilandje

TOKIO, 9 FEBR. Japan heeft vandaag protest aangetekend tegen Zuidkoreaanse plannen om een haven te bouwen op het eiland Tokto in de Japanse Zee.

Tokio reageerde daarmee op uitspraken, gisteren, van Zuidkoreaanse regeringsfunctionarissen dat de bouw volgende maand begint. “Het eiland maakt vanuit historisch en juridisch oogpunt duidelijk deel uit van Japan en de Zuidkoreaanse acties zijn zeer betreurenswaardig”, aldus Yukihiko Ikeda, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het onbewoonde eiland Tokto, in het Japans Takeshima geheten, is niet meer dan een rots in de Japanse Zee tussen Japan en het Koreaanse schiereiland, maar wordt omringd door rijke visgronden. Ook zou het betrokken zeegebied rijk aan delfstoffen zijn.

Zuid-Korea ratificeerde vorig jaar de internationale zeerechtconventie van de Verenigde Naties. Dat verdrag maakt het instellen van een exclusieve economische zone van 200 zeemijl mogelijk. Vorig jaar ook begon het land met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van havenfaciliteiten op het eiland. De 'echte' bouw zou pas volgend jaar worden afgerond. Volgens het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap, dat zich beriep op niet bij name genoemde regeringsfunctionarissen, is Seoul vastbesloten om de aanleg van de haven door te laten gaan.

Het Japanse parlement wil de zeerechtconventie dit jaar ratificeren. Zuid-Korea is bezorgd dat Japan het plan heeft opgevat om het eiland als deel van zijn grondgebied op te eisen.

Een woordvoerder van het Zuidkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteravond in Seoul dat Zuid-Korea geheel in zijn recht staat. Ook hij wees op de historische en juridische aanspraken van zijn land op het eiland. De Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, zei gisteren dat het onderwerp “niet tot een emotionele discussie moet leiden”.

De betrekkingen tussen Japan en Zuid-Korea zijn van oudsher gespannen. Zuid-Korea werd tussen 1910 en 1945 door Japan bezet. Gedurende een deel van deze periode werd de Zuidkoreaanse bevolking gedwongen om Japans te spreken.

    • Hans van der Lugt