Poepzwiepen; IJspret in de stad

De straat ligt aan een stil grachtje. Er zijn vijf kale bomen, twee verdorde struiken en op het vuilnisophaal-stoepje staat al weken een geknakte sanseveria. Verder is er niks groens. De mensen hier missen de natuur. Daarom hebben ze bijna allemaal een hond genomen. Die ruiken, blaffen, hollen en poepen er ongedwongen op los. Ze zijn kortom zo vrij en puur als de natuur zelf. Daar knappen de hondebezitters van op.

Rond de vijf bomen in de straat ligt een metertje zand. Daar moeten de honden poepen. Of in de goot. Maar al doen de bazen nog zo hun best, het lukt zelden. Dagelijks zie je hier honden opgewekt hun voordeur uitspringen, om op de stoep meteen maar eens door de hurken te gaan. Maar dan begint het harde trekken aan de riem: struikelend wordt de gehurkte hond door zijn baasje naar goot of zand gesleurd. Te laat meestal, en zo komt het dat de straat en de stoep vol poep liggen.

Niemand wordt er echt boos om. De bazen doen hun best, de honden kunnen het niet helpen en iedere dag in de poep trappen went wel. Bovendien maak je nog eens een gezellig praatje, als een paar mensen tegelijk met een stokje aan hun schoenzolen staan te pulken. En nu het vriest, geeft het al helemaal niet meer. Want in plaats van ijspret, maken de kinderen hier in de straat poeppret. Ze spelen poepzwiepertje.

Dat gaat zo: je neemt een stok en geeft een knal tegen een drol. Er is maar één spelregel: meppen! Dat gaat bij vorst uitstekend, want na een paar uur is poep dan al bijna even hard als ijs. Wie de drol het verst weg kan zwiepen, heeft gewonnen.

Vroeger deden ze dit spelletje op het schoolplein. In plaats van poep werd dan een klein stokje gebruikt. Tiepelen heette dat, of pinkelen. Maar poepzwiepertje is handiger. De hele straat heeft weer schone schoenen en de honden mogen het doen waar ze willen. Want het wordt toch zo weer weggezwiept: hup, de gracht op! De schaatsers schaatsen daar wiebelend een poepslalom en moeten soms snel bukken voor een vliegende drol.

Vies is leuk, vooral als het koud is.