Philips opent telefonisch deur voor beleggers

ROTTERDAM, 9 FEBR. Philips gaat aandeelhouders en andere belangstellenden 'toegang' geven tot de streng besloten bijeenkomst met financiële analisten die het concern aanstaande donderdag geeft bij de presentatie van de jaarcijfers. De buitenwereld krijgt geen fysieke toegang tot de bijeenkomst maar kan - gedurende twee dagen na afloop - een speciaal telefoonnummer bellen met een bandje van de opname van de presentatie van financieel bestuurder D. Eustace en de daarop volgende vragen en antwoorden. Philips zet de tekst ook op Internet. Het concern geeft donderdagochtend voor de media een persconferentie. Op de analistenbijeenkomst worden journalisten overigens geweerd.

Philips wil via deze nieuwe media zijn informatievoorziening aan beleggers verbeteren, zo zegt een woordvoerder van het Eindhovense concern. De commotie die ontstond na de vorige analistenbijeenkomst in oktober, toen Eustace nieuwe informatie gaf over de datum van de aandeelhoudersvergadering die slechts met vertraging de beleggers bereikte, heeft er volgens hem niets mee te maken. Philips biedt ook in Amerika en Engeland al dergelijke informatie via telefoonlijnen, zo vertelt hij. In Amerika is het een groot succes, al gebruikt Philips daar ook een gratis nummer. Dat is in Nederland niet zo. Het nummer (020-6949811) biedt 30 bellers tegelijk toegang tot de opname. De kosten bedragen het normale interlokale telefoontarief.