Oud-Shell topman Loudon overleden

HAARLEM, 9 FEBR. Oud-Shell-topman jonkheer mr. J. H. Loudon is eerder deze week op negentigjarige leeftijd overleden. Dit heeft de Koninklijke/Shell Groep gisteren aan het personeel gemeld. Loudon stond van 1951 tot 1965 aan het hoofd van het olie- en chemieconcern.

Loudon, zoon van de voormalige topman Hugo Loudon, studeerde rechten in Utrecht, en begon op vierentwintigjarige leeftijd zijn loopbaan bij de toenmalige Bataafsche Petroleum Maatschappij in 1930, met een aanstelling bij de activiteiten bij het Maracaibo-meer in Venezuela. Daarna was hij werkzaam in verschillende functies, onder meer de verenigde Staten.

Loudon maakte naam door zijn rol bij de wederopbouw van het Shell-concern in de turbulente jaren na de Tweede Wereldoorlog. Met name in de Suez-crisis in 1956 wist hij de belangen van de oliemaatschappij in het Midden-Oosten veilig te stellen. De golf van nationalisme van destijds in de Arabische wereld kwam Shell relatief onbeschadigd door, mede door Loudons idee om meer mensen uit de plaatselijke bevolking op te leiden voor hogere functies bij het concern.

Na in 1965 te zijn afgetreden als bestuursvoorzitter, was Loudon nog tot 1976 voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Groep. Tot zijn vriendenkring behoorden invloedrijke ondernemers als Henry Ford II en David Rockefeller. Loudon was groot-officier in de orde van Oranje-Nassau, ridder in de orde van de Nederlandse leeuw, Honorary knight of the order of the British Empire en officier in het Legioen van Eer. Hij was in totaal 46 jaar verbonden aan de Koninklijke/ Shell Groep.

Loudon overleed eerder deze week. Zijn familie verzocht de Koninklijke/Shell Groep het nieuws pas bekend te maken na de uitvaartplechtigheid.