Obligatiekoersen dalen weer scherp

AMSTERDAM, 9 FEBR. Op de obligatiemarkt zijn de koersen vanmorgen opnieuw scherp gedaald, nadat bleek dat de inflatie in Nederland in januari 1,9 procent heeft bedragen. Een eerdere peiling onder analisten wees op een verwachting van 1,8 procent. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatsobligatie liep door de dalende koers op van 6,11 procent tot 6,21procent. Dat is de hoogste rente sinds november vorig jaar. Een duurzaam hogere kapitaalmarktrente kan gevolgen hebben voor onder meer de hypotheekrente.

Daarmee blijft het verwachte herstel van de obligatiemarkt uit, en daarmee ook de verdere daling van de kapitaalmarktrente. Eind vorige week en op maandag steeg, bij scherp dalende koersen, de kapitaalmarktrente al onverwacht scherp. Niet alleen de beroepshandel, maar ook lange-termijnbeleggers verkochten toen obligaties.

Dat was vanmorgen minder het geval. Volgens een handelaar van Kempen & Co was de daling van vanmorgen tevens te wijten aan de zwakke Duitse obligatiemarkt, die werd gedomineerd door de termijnhandel in obligaties. Directe reden voor de zwakte in de Duitse markt was en opmerking van Bundesbank-bestuurslid Otmar Issing dat de hoog opgelopen Duitse werkloosheid geen reden is om het rentebeleid van de Bundesbank op af te stemmen. Op de financiële markt en wordt nog steeds gehoopt op verdere Duitse verlaging van de geldmarktrente door de Bundesbank. Nederlandse obligaties, die de laatste tijd terrein hebben moeten prijsgeven op de Duitse markt, hielden zich vergeleken met Duitsland wel staande.

De meeste analisten verwachten dat de stijging van de kapitaalmarktrente tijdelijk is, waarna de neergaande lijn weer wordt ingezet. “Daar wijzen de economische omstandigheden nog steeds op”, zei een handelaar vanmorgen. “Maar zoals het er nu naar uitziet, zou het nog wel eens een paar maanden kunnen duren voordat de daling van de kapitaalmarktrente weer inzet.”