Notaristarief omlaag bij aankoop huis; Eigen Huis: verlaging onvoldoende

ROTTERDAM, 9 FEBR. De notaristarieven voor onroerend goed gaan bijna 6,5 procent omlaag. Bij aankoop van een huis voor 239.000 gulden (de gemiddelde prijs op dit moment) betaalt de consument vanaf vandaag 2.700 gulden in plaats van 2.885 gulden voor het opmaken van de hypotheek- en transportakten.

Dit heeft de Koninklijke Notariële Broederschap (KNB) vanmorgen bekend gemaakt.

De Vereniging Eigen Huis heeft vanmorgen laten weten dat de tariefverlaging van de notarissen “volstrekt onvoldoende is”. “De huizenprijzen zijn sinds begin 1994, toen de notarissen de tarieven voor het laatst hebben verlaagd met 12 procent gestegen”, zegt een woordvoerder. “De huizenkoper is dus per saldo steeds duurder uit.”

De tariefverlaging van de notarissen is gerelateerd aan de aanschafprijs van het huis. Bij een koopsom van een ton worden transport- en hypotheekakte in het geheel niet verlaagd. Bij aanschaf van een woning van een miljoen gulden betaalt de huizenkoper 5.625 gulden in plaats van 6.675 gulden, een daling van ruim 15 procent.

De Vereniging Eigen Huis vindt dat de notaristarieven met 50 procent omlaag kunnen en heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de prijsafspraken van het notariaat. Volgens de woordvoerder van de vereniging proberen de notarissen met de verlaging van de tarieven de discussie over de afschaffing van het 'domeinmonopolie' voor te zijn. De Tweede Kamer zal bij de behandeling van de nieuwe notariswet moeten besluiten of het huidige systeem van vaste tarieven moet worden afgeschaft.

Notarissen verlenen het grootste deel van hun diensten tegen tarieven die van te voren zijn vastgesteld. Bij koop of verkoop van een woning is tussenkomst van de notaris verplicht. De notarissen vrezen dat hun onafhankelijke positie in gevaar komt, wanneer de tarieven volledig aan de vrije concurrentie worden overgelaten.

Volgens de Broederschap dalen de beroepsinkomsten van de gemiddelde notaris door de vandaag aangekondigde verlaging met 50.000 gulden per jaar. Volgens de Vereniging Eigen Huis hebben de prijsstijgingen op de markt voor onroerend goed de notarissen een stijging van het inkomen opgeleverd.

Het notariaat wil met het oog op de toekomst het zogenoemde kostprijsvolgsysteem invoeren. Binnen dit systeem zouden de tarieven van notarissen aan de door hen gemaakte kosten moeten worden gerelateerd.