Nieuw overleg over Rwandese vluchtelingen

KINSHASA/GENÈVE, 9 FEBR. De vertegenwoordiger van het Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) in Zaïre gaat dit weekeinde opnieuw overleg voeren met de regering in Kinshasa over de Rwandese vluchtelingen in het oosten van het land.

Dat heeft het kantoor van de UNHCR in Kinshasa gisteren bekendgemaakt.

Eerder gisteren had een woordvoerder van de organisatie in Genève gezegd dat Zaïre dit weekeinde twee kampen gaat sluiten. Het zou gaan om Kibumba, waar 120.000 Rwandezen verblijven, en Kashusha, dat ongeveer 47.000 vluchtelingen herbergt. De woordvoerder onderstreepte dat bij de ontruiming geen geweld gebruikt zal worden.

De Zaïrese regering wilde het plan tot ontruiming van de twee kampen gisteren bevestigen noch ontkennen. “We beginnen moe te worden van de mensen die voor ons praten”, aldus de plaatsvervangend premier en minister van buitenlandse zaken Gérard Kamanda Wa Kamanda. Volgens de minister is in het akkoord van Genève dat de UNHCR en Zaïre in december over de repatriëring van de Rwandezen sloten, vastgelegd dat niet van te voren wordt aangegeven welke kampen worden ontruimd. (AFP, Reuter, AP)