Netto winst Solvay stijgt met 56 pct

Het Belgische chemieconcern Solvay heeft in 1995 zijn netto winst met 56 procent zien stijgen tot 12,4 miljard frank (ruim 688 miljoen gulden). Solvay profiteerde in de eerste helft van het jaar vooral op de kunststofmarkt van inhaalvraag en scherpe prijsstijging. In de tweede helft van het jaar verandere dit beeld en zakten de prijzen van de drie voornaamste bulkchemie-produkten van Solvay: polyetheen, polyvinylchloride en polypropeen, sterk terug. Desondanks werd over het gehele jaar goed verdiend aan kunststoffen. Dit blijkt uit donderdag bekend gemaakte voorlopige cijfers. Het dividendvoorstel komt in april.

Topman baron Daniël Janssen is desalniettemin gematigd optimistisch voor 1996. “Als er geen recessie komt, rekenen we op een verdere winststijging. De markt is momenteel nog enigszins onzeker en stagneert licht, maar we rekenen later in het jaar op een aantrekkend resultaat.” De omzet steeg slechts licht, met 10 miljard frank tot 272 miljard frank (15,1 miljard gulden). Tegenover stijgende medicijn- en kunststofverkopen stond een daling van zowel omzet als resultaat van de processingdivisie. Deze produceert onder meer plastic films.

Kunststof blijft met een bijdrage van 32 procent aan de omzet de belangrijkste sector, gevolgd door de oorspronkelijke kern van het bedrijf: zout en bleekwater. Deze poot is goed voor 28 procent van de afzet. Janssen verwacht de komende jaren op dit terrein geen grote accentverschuivingen. Wel wil de groep meer investeren in de kunststofsector in Latijns-Amerika. Vandaag maakte Solvay bekend dat een bod is uitgebracht op een meerderheidsandeel in Derivados Pteroquimicos de Inversion in Bahia Blanca (Agentinië). In totaal investeert Solvay dit jaar 27,4 miljard frank (1,5 miljard gulden). De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling stijgen met 5,8 procent tot 12,6 miljard frank (699,3 miljoen gulden).

De onderneming wil doorgaan met produktiviteitsverbetering. De afgelopen vier jaar steeg de produktie per werknemer met 1,4 miljoen frank (plus 26 procent) tot 6,8 miljoen frank (377.000 gulden). Solvay is bedrijvig in 41 landen en telt nu 38.800 werknemers, een aantal dat het afgelopen jaar met achtduizend terugliep.