Moederlandpartij in Turkije sluit rechtse coalitie uit

ANKARA, 9 FEBR. De leider van de Turkse Moederlandpartij, Mesut Yilmaz, sluit definitief de mogelijkheid van een rechtse coalitieregering met de Partij van het Juiste Pad (DYP) van demissionair premier Tansu Çiller uit. De twee partijleiders kwamen gisteren opnieuw niet tot een vergelijk over de vraag wie als eerste premier zou moeten worden.

Yilmaz zei na afloop van zijn ontmoeting met Çiller “zich nu vrij te voelen om coalitiebesprekingen aan te gaan met de (moslim-fundamentalistische) Welvaartspartij”. Maar in Turkije wordt er nog steeds rekening mee gehouden dat Yilmaz onder druk van de ondernemers en het leger uiteindelijk toch niet met de moslim-fundamentalisten in zee gaat. Çiller heeft voorgesteld om dit voorjaar nieuwe verkiezingen te houden.

Yilmaz kreeg het afgelopen weekeinde van president Süleyman Demirel de opdracht om een regering te vormen, nadat zowel Necmettin Erbakan van de Welvaartspartij als Çiller daar in januari niet in was geslaagd. De Welvaartspartij kwam bij de parlementsverkiezingen op 24 december met 21,3 procent van de stemmen als de grootste uit de bus, gevolgd door de Moederlandpartij met 19,6 en de DYP met 19,2 procent van de stemmen. Op grond van het districtenstelsel heeft de DYP twee zetels meer dan de Moederlandpartij. Çiller ontleent daaraan haar recht om in een coalitieregering met Yilmaz de eerste jaren het premierschap te bekleden. De twee zijn het eens over een roulerend premierschap, maar volgens Yilmaz hebben de kiezers Çiller niet als de belangrijkste leider naar voren geschoven.

Een andere mogelijkheid is dat een derde persoon premier wordt. Hoewel Çiller dat als onaantrekkelijk van de hand heeft gewezen, gaan er in haar eigen partij steeds meer stemmen op om op die manier toch een rechtse coalitieregering tot stand te brengen. Een andere hoop van Yilmaz is dat ten minste 20 parlementariërs uit ongenoegen over het optreden van Çiller uit de DYP stappen. Samen met hen en de belangrijkste sociaal-democratische partij, Democratisch Links van Bülent Ecevit, zou hij dan alsnog in staat zijn een meerderheidsregering te vormen, zonder met de fundamentalisten in zee te hoeven gaan. Erbakan op zijn beurt is ondanks het feit dat de Welvaartspartij de grootste partij is in Turkije, bereid om een roulerend premierschap te accepteren.

De legerleiding is als beschermer van het seculiere karakter van Turkije geen voorstander van het aan de macht komen van de fundamentalisten. Uit een onderzoek dat de militairen hebben laten verrichten onder het Turkse volk blijkt dat 56,2 procent gelooft dat een coalitieregering tussen de Moederlandpartij en de Welvaartspartij er uiteindelijk wel kan komen, maar 56,8 procent vindt dat tevens “een slechte zaak voor het land”.