Minister Borst opent drugslijn voor ouders

DEN HAAG, 9 FEBR. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft gisteren in Den Haag de Drugs Informatielijn geopend. De lijn, die zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar is, heeft tot doel de kennis van drugs te vergroten. De Drugs Informatielijn is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD).

Het drugsgebruik onder jongeren is volgens het Voorlichtingsbureau Drugs de afgelopen jaren sterk toegenomen. De jongeren zijn vaak niet op de hoogte van de risico's. Het is volgens Borst een taak van de opvoeders kinderen voorlichting over drugs te geven.

“Veel ouders zijn bang voor drugs, dat kan leiden tot paniek en tot struisvogelpolitiek. Ouders hoeven geen drugs-experts te worden, maar ze moeten wel over de basiskennis beschikken inzake drugs als XTC. Ouders kunnen bij de informatielijn terecht voor de feiten”, aldus Borst.

Het Nederlands publiek is volgens F. Knaack, directeur van het NIAD, onvoldoende op de hoogte van de werkelijke omvang en de concrete resultaten van het drugsgebruik. “Steeds meer mensen hebben een negatief beeld van hun omgeving. Ze beschouwen die als ongezond en onveilig. Bijna altijd wordt in de beeldvorming een verband gelegd met drugsgebruik. Willen we de huidige situatie ombuigen in een richting die meer recht doet aan de realiteit, dan is het noodzakelijk dat we dit doen door publieksvoorlichting”, aldus Knaack.

De Drugs Informatielijn zal worden bemand door vrijwilligers van SOS Telefonische Hulpdiensten. Er kunnen ook informatiefolders over drugs worden aangevraagd. Daarin staat bijvoorbeeld te lezen wat de risico's van hasj-gebruik zijn. “Een te hoge dosis kan heftige angstgevoelens of neerslachtigheid veroorzaken. Dit wordt 'flippen' genoemd. Wachten tot het over gaat, is het enige wat je dan kunt doen. Wie niet lekker in zijn vel zit, kan beter helemaal geen hasj gebruiken: de kans is groot dat het er alleen maar erger van wordt”, staat in het foldertje met het thema 'hasj en weed'.