Lucent nieuwe naam voor netwerkdivisie AT&T

Het Amerikaanse concern AT&T heeft de naam Lucent Technologies (Lucent = glanzend) gegeven aan zijn in de eerste helft van dit jaar naar de effectenbeurs van New York te brengen divisie netwerksystemen en technologie.

AT&T (jaaromzet 130 miljard gulden in 1995) maakte in september bekend zich te splitsen in drie afzonderlijke ondernemingen. De twee andere zijn de divisie telefoonverkeer, die de naam AT&T houdt, en de computeronderneming NCR.

Het hoofdkantoor van Lucent Technologies staat in Murray Hill (New Jersey), waar AT&T's onderzoekscentrum Bell Laboratories is gevestigd.

In Nederland heeft het concern ongeveer 3500 werknemers in Hilversum, Huizen, Leidschendam en Nieuwegein. NCR heeft in Nederland vijfhonderd werknemers, het nieuwe AT&T telt er vijftig, beide voornamelijk in Amsterdam.

AT&T maakte begin januari bekend dat er in het kader van de reorganisatie van het concern binnen drie jaar 40.000 van de 300.000 arbeidsplaatsen zullen vervallen, voor het overgrote deel in de VS. Het aantal banen bij Lucent gaat met 23.000 omlaag naar 108.000. In Nederland zullen in de loop van dit jaar “enkele tientallen” banen verdwijnen. Voor deze ingreep is door AT&T een voorziening getroffen van 6,25 miljard dollar (10,4 miljard gulden). Als gevolg hiervan zakte de de netto winst in 1995 in van 4,71 miljard dollar tot een schamele 139 miljoen dollar.