Litouws parlement stuurt premier Slezevicius weg

VILNIUS, 9 FEBR. Het Litouwse parlement heeft gisteren met grote meerderheid de premier van het land, Adolfas Slezevicius, weggestuurd.

Met het ontslag zette het parlement een punt achter een politieke crisis, die in december uitbrak in het kielzog van een bankcrisis. Midden januari werden twee van de grootste banken van het land wegens malversaties gesloten, hetgeen tot de bankcrisis leidde. Premier Slezevicius raakte in de problemen toen bekend werd dat hij twee dagen voor de sluiting een bedrag van omgerekend 33.000 dollar van zijn rekening bij een van de banken had gehaald. Later kwam aan het licht dat ook andere ministers en functionarissen van de regerende Litouwse Partij van de Arbeid (LDDP) vlak voor de sluiting van de bank hun geld hadden opgenomen.

President Algirdas Brazauskas nam aanvankelijk zijn premier in bescherming tegen diens critici, maar veranderde later van mening en eiste toen zelf diens aftreden. Slezevicius weigerde evenwel op te stappen. Hij gaf toe “fouten” te hebben gemaakt, maar betoogde dat zijn vertrek de politieke en economische stabiliteit in gevaar zou brengen. Toen Brazauskas hem per decreet ontsloeg en het bestuur van de regeringspartij hem afviel, was het lot van de premier evenwel bezegeld.

Het parlement stuurde Slezevicius met 94 tegen 26 stemmen weg - wat wil zeggen dat het grootste deel van de LDDP-fractie voor het ontslag van de eigen premier stemde. Voor de stemming zei Brazauskas tot het parlement dat Slezevicius' gedrag “onvergeeflijk” is geweest en dat hij “simpelweg niet zo'n goede premier is geweest”. Slezevicius verdedigde zich door te wijzen op zijn staat van dienst en de economische prestaties die onder zijn leiding zijn verricht. Hij bestempelde zichzelf als de enige garantie voor de monetaire stabiliteit en riep het parlement op het politieke, monetaire en economische beleid niet te wijzigen en de nationale munt, de litas, niet te devalueren. Hij zei “beledigd” te zijn door het besluit van het parlement hem te ontslaan.

Brazauskas benoemde na de stemming vice-premier Mindaugas Laurynas Stankevicius tot waarnemend premier, tot er een opvolger voor Slezevicius is gevonden. Hij zei dat de monetaire stabiliteit niet in gevaar zal komen en beloofde in overleg met de fractieleiders van alle partijen met een nieuwe kandidaat-premier te komen. (AFP, Reuter)