Kerkorian sluit vrede met Chrysler, krijgt zetel in bestuur en geld

NEW YORK, 9 FEBR. De Amerikaanse zakenman Kirk Kerkorian heeft gisteren vrede gesloten met Chrysler, de in omvang derde autoproducent in de Verenigde Staten. Daarmee is een einde gekomen aan een langdurige strijd, waarbij Kerkorian onder meer een vergeefse poging deed om Chrysler over te nemen.

Chrysler heeft toegezegd meer eigen aandelen in te kopen en overtollige kasgelden terug te geven aan de aandeelhouders, waardoor de aandelenkoersen een mogelijke impuls krijgen. Bovendien krijgt James D. Aljian, adviseur van Kerkorian, een zetel in het bestuur van Chrysler namens Tracinda, het beleggingsvehikel van Kerkorian. Kerkorian heeft in ruil hiervoor beloofd de komende vijf jaar zijn belang in de autofabrikant niet te verhogen.

“We zijn blij dat de problemen hebben kunnen oplossen op een manier, die aandeelhouders waar voor hun geld geeft en consumenten hoogwaardige auto's”, zei Robert Eaton, bestuursvoorzitter van Chrysler. Chrysler trof ook een schikking voor een juridische procedure met oud-Chrysler-topman Iacocca, die tegenwoordig sterke banden heeft met Tracinda.

Chrysler behoort samen met General Motors en Ford tot de drie grootste autoproducenten van de Verenigde Staten. Kerkorian, die met ongeveer 14 procent de op een na grootste aandeelhouder is, heeft in het verleden herhaaldelijk bij het bestuur aangedrongen meer aandacht te schenken aan de belangen van de aandeelhouders. De raider eiste onder meer dat Chrysler eigen aandelen zou inkopen met geld uit de kas waar ongeveer 13 miljard dollar in zit.

Toen Chrysler dit bleef weigeren - topman Eaton wilde een appeltje voor de dorst en meende het kasgeld nodig te hebben voor de ontwikkeling van nieuwe modellen - trachtte Kerkorian trachtte de onderneming vorig jaar over te nemen. De financiering van zijn bod van ettelijke miljarden dollars kreeg hij uiteindelijk niet rond, maar hij bleef dreigen Chrysler te zullen overnemen.

De autofabrikant zal nu dit jaar het bedrag voor het terugkopen van eigen aandelen van 1 miljard dollar verdubbelen tot 2 miljard. Volgend jaar verwacht Chrysler dan nog eens 1 miljard aan stukken op te kopen. Tracinda verkoopt stukken om het belang niet groter te laten worden. (AP)