Jeltsin: risico's in Tsjetsjenië niet te vermijden

MOSKOU, 9 FEBR. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft gisteren gezegd zeven opties te bestuderen om een eind te maken aan de Tsjetsjeense crisis. Hij zei tevens dat elke beslissing grote risico's met zich meebrengt.

In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny is de spanning hoog opgelopen door al zes dagen durende een betoging van separatisten. Vanochtend werden daar bij een explosie drie mensen gedood.

Jeltsin, die onder groeiende druk staat om de Russische troepen uit Tsjetsjenië terug te trekken, heeft de crisis woensdag besproken met de Veiligheidsraad, zijn belangrijkste adviesorgaan. Gisteren zei hij dat er zeven opties voor een oplossing bestaan. Hij gaf in een gesprek met journalisten aan dat elke oplossing riskant is. “Als we onze troepen terugtrekken, begint in Tsjetsjenië een bloedbad. Als we onze troepen niet terugtrekken, kan ik geen president worden. Dan zal het volk me niet kiezen”, aldus Jeltsin. “We moeten een compromis vinden waar iedereen zich in kan vinden.”

Zijn opmerking over de Russische presidentsverkiezingen van juni was de eerste waarin hij in een verband legde tussen zijn kansen en het impopulaire thema Tsjetsjenië. De afgelopen week is vooral de druk van de kant van liberalen en hervormers om de Russische troepen uit Tsjetsjenië weg te halen, gegroeid. Boris Nemtsov, de gouverneur van Nizjni Novgorod, verzamelde een miljoen handtekeningen onder een petitie waarin het vertrek van de Russische troepen uit Tsjetsjenië werd geëist. Jeltsin veroordeelde dat initiatief gisteren als “populistisch”.

In Grozny wordt al sinds zondag door honderden voorstanders van de Tsjetsjeense onafhankelijkheid gedemonstreerd in het hol van de leeuw, namelijk op het centrale plein voor het hoofdkwartier van het door Rusland geïnstalleerde bestuur. Gisteren, toen het aantal demonstranten was opgelopen tot tweeduizend, leken dit bestuur en de Russische autoriteiten aanstalten te maken om een eind te maken aan de demonstratie. Russische militairen sloten Grozny hermetisch van de buitenwereld af en Russische politiemannen omringden het centrale plein en richtten schijnwerpers op de betogers. Met megafoons werden ze opgeroepen uiteen te gaan. De betogers gingen daarop niet in en richtten op hun beurt barricaden op. Er gebeurde echter niets, en na enkele uren werd de omsingeling van het plein opgeheven.

Vanochtend werd gemeld dat bij een explosie op het centrale plein van Grozny drie mensen om het leven waren gekomen en zeven gewonden waren gevallen. De melding is afkomstig van het Russische ministerie van binnenlandse zaken. Om wat voor explosie het ging werd niet gezegd. Eerder was geschoten op een demonstrant, die met een mes uitviel naar een Russische politieman. De man werd gewond. (Reuter, AP)