Japanse economie begint aan herstel na 4 jaar recessie

TOKIO, 9 FEBR. Het herstel van de Japanse economie is begonnen na een vier jaar durende periode van recessie. Dit stelt het Japanse Economisch Planbureau in zijn vandaag gepubliceerde februari-rapport.

Het Planbureau ziet vooral lichtpunten in de groeiende investeringen in de industrie en groei van bouwactiviteiten. “De economie gaat langzaam in de richting van herstel”, stelt het bureau. Daarmee is de term 'herstel' voor het eerst sinds zes maanden weer in de rapportage van het planbureau teruggekeerd.

Het rapport is gebaseerd op cijfers tot en met de maand december. In die maand kwam er een einde aan de langdurige terugval van de export. De Japanse exporteurs hebben het het afgelopen jaar vooral moeilijk gehad door de dure yen, die vorig jaar een record hoogte van net onder de 80 yen per dollar bereikte. Momenteel staat de dollar rond de 107 yen.

Eerder gebruikte het planbureau het woord herstel in oktober 1993 maar de aardbeving in Kobe en de stijgende yen maakten snel een einde aan dit lichte herstel. In september haalde het Planbureau de term 'herstel' uit de rapportage en het stelt nu dat Japan feitelijk een vier jaar durende recessie heeft gehad.

Wataru Kubo, minister van financiën, vroeg zich echter af of de Japanners het herstel in het dagelijks leven voelen omdat de werkloosheid hoog blijft. De maand december liet voor de tweede achtereenvolgende maand een recordwerkloosheid zien van 3,4 procent. Een ander waarschuwend geluid kwam vandaag van de kant van de minister van handel en industrie, Shunpei Tsukuhara, die zei dat het herstel van produktie vooral te zien is bij de grote bedrijven. Daarentegen meldt het midden- en kleinbedrijf juist een “verslechtering van het bedrijfsklimaat”, aldus Tsukuhara.

Om de yen niet weer te laten stijgen ten opzichte van de dollar heeft de Japanse regering een aantal dereguleringen bekend gemaakt die de stroom van Japans geld naar het buitenland moeten vergemakkelijken. Het beheer van pensioenfondsen die onder het ministerie van gezondheid vallen wordt geleidelijk tot 1999 gedereguleerd. Deze fondsen beheren 40 biljoen yen (600 miljard gulden) en de investering van dit kapitaal was strikt gereguleerd om de uitbetaling van pensioenen niet in gevaar te brengen. De fondsen moesten een wettelijk vastgesteld percentage van 4,5 procent winst opleveren maar in de huidige recessie waren de fondsen niet meer in staat aan deze eis te voldoen. De nu aangekondigde dereguleringen maakt de fondsen vrijer in de keuze van beleggingen en het gebruik van beleggingsadviseurs.

    • Hans van der Lugt