Israel: nu geen zaken met Syrië

JERUZALEM, 9 FEBR. Israel heeft gisteren te kennen gegeven geen doorbraak te verwachten in het vredesoverleg met Syrië tot na de vermoedelijk eind mei te houden algemene verkiezingen. De Israelische onderhandelaar Itamar Rabinovich zei dat het de Syrische president Hafez al-Assad zonder twijfel duidelijk is dat werkelijke vooruitgang niet te verwachten is “in deze politiek ingewikkelde, gevoelige tijd”.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft zojuist een pendelmissie tussen Israel en Syrië afgerond en hervatting van de onderhandelingen in het Amerikaanse Maryland op 26 februari aangekondigd. Volgens diplomaten in Jeruzalem heeft hij echter tegelijk van de Israelische premier Shimon Peres te horen gekregen dat Israel op 28 mei vervroegd een parlement en een premier gaat kiezen. De verkiezingsdatum is overigens nog niet officieel meegedeeld.

Belangrijkste probleem in de onderhandelingen is de toekomst van de Hoogvlakte van Golan. Syrië eist deze volledig terug, in ruil voor een volledige vrede. De regerende Arbeidspartij is voorstander van een uiteindelijke teruggave, maar een dergelijke concessie, waartegen de oppositionele Likudpartij zich met hand en tand verzet, is in de aanloop naar verkiezingen niet denkbaar.

Volgens de New York Times zijn hoge Amerikaanse functionarissen na de recente euforie nu somber over het Israelisch-Syrische vredesproces, en niet alleen in verband met vervroegde Israelische verkiezingen. Volgens de door de Amerikaanse krant geciteerde functionarissen weigert de Syrische president zich te laten haasten. Zij zijn er weliswaar van overtuigd dat Assad inderdaad vrede met Israel wil - en niet alleen maar op de drempel wil blijven zitten - maar denken dat hij, met zijn imago van een sterke Arabische leider, niet de indruk wil wekken zich van buitenaf te laten beïnvloeden.

De Israelische minister Yossi Beilin, een vertrouweling van premier Peres, zei vorige week in Den Haag dat als er op zeer korte termijn - hij sprak van enkele weken - geen vooruitgang werd geboekt, het dit jaar niet meer tot een vredesovereenkomst met Syrië zou komen. Maar hij meende dat zich dan in 1997 nieuwe mogelijkheden zouden voordoen. (Reuter, AP, AFP)