IMF verstrekt Rusland laatste deel van lening

WASHINGTON, 9 FEBR. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Rusland een lening van ruim 1,6 miljard gulden verstrekt. Het krediet is het laatste deel van een lening van ruim 10 miljard gulden, die de in Washington gevestigde instelling vorig jaar april al had goedgekeurd.

In een woensdag uitgegeven verklaring stelt het IMF dat de directie tevreden is over de hervormingen die op dit moment in Rusland worden doorgevoerd. Vorig jaar april besloot het IMF de lening alleen te verstrekken als de Russische regering de inflatie bestreed en de staatschuld beteugelde.

Later deze maand reist een delegatie van het fonds af naar Rusland om te onderhandelen over een nieuw af te sluiten lening van 15 miljard gulden. Ook dit geld zal gebruikt worden voor de hervorming van een centraal geleide economie naar een vrije-markteconomie. Later deze maand zal ook IMF-directeur Camdessus afreizen naar Moskou om zijn handtekening onder de lening te zetten.

Het IMF en Rusland hebben al overeenstemming bereikt over veel eisen die het IMF wil stellen aan de nieuwe lening. Over de exporttarieven op olie die Rusland heeft, zijn beide partijen het nog niet eens. Bronnen binnen het IMF verklaarden dat het fonds waarschijnlijk akkoord gaat met het politiek omstreden economisch hervormingsplan van president Jeltsin. De laatste tijd bestaan in de internationale financiële wereld twijfels over de vraag in de Russische regering bereid is tot hervormingen. Sinds de overwinning van de communisten bij de laatste verkiezingen en met de presidentsverkiezingen in aantocht, gaan steeds meer stemmen op om met name de privatiseringen af te remmen.

De nieuwe lening zou de president een voorsprong geven bij de verkiezingen in juni waar zijn grootste tegenstander waarschijnlijk de communist Zjoeganov is. Het IMF heeft inmiddels wel contact gehad met de communistische leider om een duidelijk beeld te krijgen van zijn economische visie.

Warren Christopher zegde gisteren een lening aan de Oekraïne toe en verklaarde de republiek steun te verlenen om 350 miljoen dollar als onderdeel van een bijstandskrediet van 1,5 miljard dollar. (Reuter)