Groningen profiteert van nieuw museum

GRONINGEN, 9 FEBR. Het Groninger Museum zorgt als toeristische attractie voor een flinke oppepper van de economie in Groningen. Bezoekers van het museum gaven in 1995 gezamenlijk zo'n 22 miljoen gulden uit in de stad.

Uit een onderzoek van de Commerciële Club Groningen en het Groninger Museum blijkt dat mensen die voor het museum naar Groningen kwamen gemiddeld 44 gulden buiten het museum besteden. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen voerden het onderzoek onder leiding van prof.dr. P. Zwart van de economische faculteit uit.

Sinds de opening van het museum op 1 oktober 1994 brachten een half miljoen mensen een bezoek aan het Groninger Museum. Van alle bezoekers komt 63 procent van buiten de provincie Groningen. Het bezoekersaantal uit de Randstad ligt op 38 procent. Uit het buitenland komt 13 procent van de bezoekers.

Van het geld dat buiten het museum wordt uitgegeven, gaat bijna 12 miljoen op aan eten en drinken en bijna 6 miljoen aan winkelen. Andere toeristische attracties profiteren weinig van de drukte bij het museum. (ANP)