Griekse regering ontslaat bevelhebber na kritiek

ATHENE, 9 FEBR. De bevelhebber van de Griekse strijdkrachten is gisteren ontslagen door premier Simitis wegens het openlijk afvallen van de regering. Simitis had de bevelhebber aanvankelijk verzocht zelf op te stappen, maar deze weigerde.

De bevelhebber, admiraal Kristos Lyberis, had zeer tegen de zin van de regering zijn visie publiek gemaakt op de crisis vorige week met Turkije over twee rotseilandjes in de Egeïsche Zee. Lyberis zegt de Griekse regering een reeks van scenario's te hebben voorgelegd om de eilandjes van Turkse commando's te 'bevrijden', maar dat daar tot zijn spijt niet door Simitis op werd gereageerd. De Griekse regering koos voor bemiddeling door de Amerikaanse regering. Volgens premier Simitis had de bevelhebber de kritiek voor zich moeten houden. De regering zal op 18 januari een opvolger benoemen. (Reuter, AP)