Foto

Foto: ROTTERDAM - Honderden kinderen uit heel Nederland hebben afgelopen weekeinde 900 kunstwerken gekocht. Dat gebeurde in Rotterdam, waar twee Nieuw-Zeelandse zusjes, Dominiek en Saskia Baetens Van Gils, speciaal voor kinderen kunstwerken te koop aanboden van bekende, levende kunstenaars uit Nederland, Duitsland, België, Australië en Nieuw-Zeeland. Het gaat om in opdracht gemaakte, kleurige steendrukken (lithografieën) voor 44 gulden per stuk. Volwassenen mochten niets kopen, en moesten wachten in het Ro-theater tegenover de verkoopruimte van de Darius Foundation aan de William Boothlaan in Rotterdam. De namen van de kunstenaars waren afgeplakt, zodat de kinderen volkomen op hun eigen voorkeur af konden gaan. Pas na de verkoop zijn de namen van de kunstenaars bij de werken geplakt. In het ene weekeinde in Rotterdam hebben de Nederlandse kinderen meer kunst gekocht dan hun Deense, Belgische en Duitse leeftijdgenoten van 5 tot 18 jaar, die eind vorig jaar ook bij de rondeizende kunst-voor-kinderen expositie kopen mochten. De Nieuw-Zeelandse zusjes, die de kunstwerken bij de steendrukkerij van hun ouders in Auckland laten maken, waren zo enthousiast over de reacties in Nederland, dat ze besloten hebben volgend jaar hier weer een kunstverkoop voor kinderen te organiseren.