Fokker-topman ziet perspectief in overleg met Bombardier

DEN HAAG, 9 FEBR. Fokker-topman Van Schaik ziet perspectief in de gesprekken die de noodlijdende vliegtuigfabriek voert met Bombardier. Het Canadese bedrijf is één van de gegadigden met wie Fokker spreekt, maar er zijn er meer en er komen er meer, aldus Van Schaik, die ook Samsung noemde als een serieuze gegadigde.

Voor de vliegtuigbouwer en de bewindvoerders blijft het redden van Fokker als geheel voorop staan, aldus Van Schaik. Er wordt gewerkt aan een “terugval-scenario” voor de periode die ontstaat als eind deze maand het boedelkrediet afloopt. Fokker zou dan gedurende een tot anderhalf jaar met behulp van financiers overeind moeten blijven om zo langer de tijd te hebben om uit te zien naar een strategische partner.

CDA-kamerlid Mateman vindt dat minister Wijers van Economische Zaken de bewindvoerders van Fokker in een moeilijke positie heeft gebracht door te verklaren dat het niet de bedoeling is dat er een tweede boedelkrediet komt.

Wijers zei dit gisteren nadat bewindvoerder Deterink woensdag had gezegd dat de termijn van het huidige boedelkrediet te kort kan blijken om een strategische partner voor Fokker te vinden. Deterink pleitte voor een tijdelijke oplossing, waarbij de staat en de banken geld pompen in de vliegtuigbouwer.

Het huidige boedelkrediet loopt tot eind deze maand. Het kost de overheid 14 tot 15 miljoen gulden per dag. Hoe langer de overheid daarmee doorgaat, hoe groter het risico dat het geld achteraf verloren kan blijken te zijn, aldus Wijers. De minister blijft daarmee bij het standpunt dat hij innam toen hij bijna twee weken geleden zorgde voor het boedelkrediet

Mateman spreekt over een “voorbarige uitspraak”. De bewindvoerders moeten volgens hem de overheid achter zich weten en kunnen handelen vanuit een “positie van kracht” en niet met “de rug tegen de muur”.

Wijers heeft nog steeds de inzet om Fokker “zo integraal mogelijk” overeind te houden. Mocht dat niet lukken dan wil hij in ieder geval zo groot mogelijke delen van het concern behouden.