China dreigt met boycot van Olympische Spelen

HARBIN, 9 FEBR. China heeft in bedekte termen gedreigd met een boycot van de Olympische Spelen in Atlanta als Taiwanese regeringsvertegenwoordigers het evenement mogen bijwonen. Tot nu toe worden de Spelen door geen enkel land geboycot.

In een vraaggesprek met het Japanse nieuwsagentschap Kyodo zei de Chinese minister voor Lichamelijke Opvoeding en Sport, Wu Shaozu, gisteren dat “de situatie nog veel ernstiger zou worden” dan de bijna-boycot door China van de Aziatische Spelen in 1994 in Hiroshima. “China zal krachtig en scherp reageren” als de Amerikaanse autoriteiten Taiwanese officials toelaten tot de Olympische Spelen, beloofde Wu, tevens voorzitter van het Chinese Olympisch Comité. Het zal volgens de minister als een “inmenging in de binnenlandse aangelegenheden” van China worden beschouwd. Wu nam het woord boycot niet in de mond.

In 1994 was de komst van Taiwanese regeringsvertegenwoordigers aanleiding om met een boycot te dreigen. China kreeg het gedaan dat de Taiwanese president Lee Teng-hui de openingsceremonie in Hiroshima niet mocht bijwonen, waarna China alsnog deelnam aan de Aziatische Spelen. “Als er in Atlanta iets dergelijks gebeurt”, aldus Wu, “zullen de gevolgen veel ernstiger zijn dan in Hiroshima.” Wu deed zijn uitlatingen tegenover Kyodo in Harbin (China) waar de Aziatische Spelen worden gehouden.

De Volksrepubliek beschouwt Taiwan als een opstandige provincie. De afgelopen weken is de spanning tussen beide landen sterk opgelopen. Peking is zeer ontstemd over de pogingen van de Taiwanese president om het diplomatieke isolement van zijn land te doorbreken. De Amerikaanse krant The New York Times schreef onlangs dat Peking militaire actie overweegt als Lee, die in maart vrijwel zeker lijkt van herverkiezing, zijn buitenlandse politiek niet matigt.

Een lid van het Internationaal Olympisch Comité, de Australiër Phil Coles, heeft de dreigementen van China vandaag veroordeeld, met name omdat China de uitnodiging om aan de Spelen in Atlanta deel te nemen al heeft aanvaard. (Reuters)