Bonn: krediet voor metro Shanghai

BONN, 9 FEBR. China kan rekenen op een krediet van 780 miljoen mark van Duitsland voor de modernisering van de ondergrondse in Shanghai. Daarmee lijken Duitse bedrijven zoals Daimler-Benz en Siemens zeker van deze lucratieve order. De Chinese vice-premier Zhu Rongji ondertekende gisteren de overeenkomst met de Duitse minister van ontwikkelingssamenwerking Carl-Dieter Spranger. Het gaat deels om zachte kredieten (450 miljoen mark). De vice-premier, die wordt vergezeld door een zware economische delegatie, was gisteren te gast bij president Herzog en werd vandaag ontvangen door bondskanselier Kohl. Herzog stelde de mensenrechten slechts terloops aan de orde. Hij wees erop dat de Europese Unie daarover een dialoog met Peking is begonnen. Uit protest tegen de schending van de mensenrechten in de volksrepubliek boycotten de Groenen woensdag een diner in Berlijn ter ere van de Chinese gast. (DPA)