Boeken op komst; Drie definitieve romans

Behalve nieuwe boeken van Gerard Reve en A.F.Th. van der Heijden lijken de interessantse uitgaven van dit voorjaar bij kleinere uitgevers te verschijnen. Uitgeverij Van Oorschot komt met 'Meneer Beerta', het eerste deel van 'Het Bureau', de langverwachte nieuwe roman van J.J. Voskuil.

Wie het voorjaarsaanbod overziet dat deze week tijdens Vers voor de Pers werd gepresenteerd, kan zich niet aan de indruk ontrekken dat de meeste uitgevers wat voorzichtiger beginnen te worden. De slag om de auteurs lijkt gestreden, veel uitgevers zijn verwikkeld in reorganisaties en samenvoegingen, en waar voornamelijk aan gewerkt wordt is het stimuleren en begeleiden van enkele veelbelovende auteurs.

Het is een koerswijziging die zich vrijwel over de hele linie aftekent. Uitgeverijen als Meulenhoff, Querido, Prometheus/Bert Bakker, De Bezige Bij en Contact die in eerdere jaren altijd goed waren voor een groot aantal nieuwe titels, volstaan nu soms met maar één of twee romans of verhalenbundels die in staat zijn de nieuwsgierigheid te wekken. Voor de rest zijn hun folders vooral gevuld met verzamelbundels van het slag Inpakken & Wegwezen, life-style-boeken, vertalingen (De liefdesverhalen van Herman Hesse), filmedities (Hella Haasse's Mevrouw Bentinck), gebonden heruitgaven, goedkope herdrukken, gebundelde columns en omnibussen.

Het 101-jarige Meulenhoff zal het na de boeken van Charlotte Mutsaers en Hermine de Graaf de komende maanden vooral moeten hebben van de van de televisieprogamma's Jiskefet en Debiteuren/Crediteuren bekende Herman Koch die in april met Eindelijk oorlog komt. De roman speelt zich af rond een incident tijdens de Slag om Arnhem dat wordt doorgetrokken naar de huidige tijd. Querido komt, naast de al eerder aangekondigde afsluiting van A.F.Th. van der Heijdens romancyclus 'De Tandeloze Tijd' en de onvermijdelijke nieuwe Brakman, eigenlijk alleen met een roman van Wanda Reisel. Bij De Arbeiderspers gaat alle aandacht uit naar een over twee weken verschijnende kleine verhalenbundel van het Leidse wonder F.B. Hotz, bij De Bezige Bij naar een verhalenbundel van Tonnus Oosterhoff, bij Bert Bakker naar een nieuwe roman van Tim Krabbé, en uitgeverij Contact zal, na het verschijnen van Renate Dorrestein deze week, waarschijnlijk alleen nog kunnen toeleven naar een autobiografisch essay van Atte Jongstra en twee oudere debutanten.

Of zou er werkelijk veel verwacht mogen worden van De trancekaravaan, waarmee de voorjaarsaanbieding van Contact dit keer opent? Dit boek wordt aangekondigd als een in het Afghanistan van de jaren zestig spelend hippie-boek van de in Amerika wonende reclameschrijver Peter ten Hoopen.

Toch zal ook dit voorjaar weer geschiedenis schrijven.

In de eerste plaats verschijnt omstreeks 1 maart Het Boek Van Violet En Dood van Gerard Reve. Een boek dat alleen al door zijn titel elk noodlot lijkt te tarten. Al veertig jaar door de schrijver aangekondigd als het definitieve boek waarin alles staat wat er nog te zeggen is, en nu dan eindelijk af. Hoewel het manuscript inmiddels is ingeleverd, hult uitgeverij Veen zich tot nu toe in een stilzwijgen. Volgens ingewijden zou het een soort omgekeerde Dood in Venetië zijn. Een oude man ontmoet een beeldschone jonge jongen, maar het is niet de oude man die ziek wordt en sterft.

Een tweede reden waarom het toch nog een mooi voorjaar kan worden is dat nu eindelijk de laatste twee delen van A.F.Th. van der Heijdens cyclus 'De tandeloze tijd' lijkt te verschijnen. Deze boeken, die door hun herhaalde uitstel al bijna Van der Heijdens 'Boek Van Violet En Dood' begonnen te worden, zal naar alle waarschijnlijkheid kort na de boekenweek uitkomen.

Omstreeks deze tijd zal ook J.J. Voskuils Meneer Beerta uit zijn. Dit omvangrijke boek moet het eerste deel worden van een zevendelige, 5500 bladzijden tellende romancyclus, Het Bureau. De cyclus zou volgens de uitgever beschouwd mogen worden als een opvolger van Voskuils klassieke roman Bij nader inzien. Een aantal personages uit dat boek keert in het nieuwe boek terug, maar het decor is veranderd. Deze keer is het niet de studentenwereld, maar een wetenschappelijk instituut, geïnspireerd door het P.J. Meertens Instituut waar de schrijver tot zijn pensionering heeft gewerkt.

Op het thema van de boekenweek, 'Eeuwig El Dorado' is door veel uitgevers betrekkelijk lauw gereageerd. Zo komt Meulenhoff, een uitgever die traditioneel veel Zuidamerikanen in zijn fonds heeft, voornamelijk met herdukken van bestaande titels. Het spectaculairst wordt misschien wel de multimediale roman De wetten van de liefde van de Mexicaanse Laura Esquivel, een liefdesgeschiedenis die met beelden en een bijgeleverde CD voor een overrompelende totaalervaring schijnt te zorgen.

Interessanter dan de vertalingen is dat er in het kader van de boekenweek ook een aantal Surinaamse en Antilliaanse boeken verschijnen. Een dezer dagen komt Ma Rochelle Passée op de markt, een nieuwe roman van de Surinaamse Cynthia McLeod, als opvolger van haar veel gelezen Hoe duur was de suiker? De eveneens uit Suriname afkomstige Astrid Roemer keert na een politiek uitstapje terug met de roman Gewaagd leven, en jazz-fluitist Ronald Snijders publiceert verhalen over Surinaamse Nederlanders, onder de titel Geef mij maar een Surinamer. Een debuut waar literair veel van mag worden verwacht is De vrolijke dood van David Caprino van de Surinamer Henry Menckeberg, over een Nederlands bedrijf op de Antillen dat een automatiseringsmanager ontslaat, die daarna op zoek gaat naar een nieuw bestaan op het eiland.

Opvallend is dit voorjaar het aantal kleinere uitgevers dat met verrassingen lijkt te komen. Het kleine Balans kondigt een nieuwe, in Zuid-Afrika spelende roman aan van de voormalige AKO-genomineerde (Moenie kyk nie) Henk van Woerden. Laurens Spoor komt bij Van Gennep met Personen, Personages, een roman over de toneelwereld. En bij de onverschrokken Nijmeegse uitgeverij SUN komt weer een nieuwe Eric de Kuyper. In Drie zusters in Londen vertelt de Vlaming deze keer over de belevenissen van zijn moeder, tante Mimi en tante Jeannot tijdens hun verblijf in Londen gedurende de Eerste Wereldoorlog.

Boeken op komst

Proza

Anne Adoswa De verstekeling. Roman. Uitg. Atlas Sera Anstadt De tralies van de tijd. Roman. Uitg. Bzztôh Fernand Auwera De man in de stoel. Novellen. Uitg. Meulenhoff Gerard Berends Twee mouwen. Teksten. Uitg. De Harmonie Marjan Berk Gezonde lucht. Roman. Uitg. Atlas Hans Bayer De afstand. Roman. Uitg. De Bezige Bij Judith Belinfante Een glimp van de eeuwigheid. Verhalen. Uitg. de Prom Abdelkader Benali Bruiloft aan zee. Romandebuut. Uitg. Vassallucci Chris Bos Vergeet het maar broertje. Roman. Uitg. De Bezige Bij Willem Brakman Interieur. Roman. Uitg. Querido Bridié Caribische winter. Romandebuut. Uitg. Concact

Herman Brusselmans Autobiografie van iemand anders. Roman. Uitg. Prometheus Cyriel Buysse Proza, theater. Reeks Klassieken uit Vlaanderen. Uitg. Manteau Remco Campert De zomer van de zwarte jurkjes. Verhalen. Uitg. De Bezige Bij Paul Claes De zoon van de panter. Roman. Uitg. De Bezige Bij Emile Degelin De ooggetuige. Roman. Uitg. Halewyck Hiske Dibbets Droomkeuken. Verhalen. Uitg. Prometheus Mabel van den Dungen Puur. Novelle. Uitg. De Arbeiderspers Perry Dijkstra Ik hing aan je nachtjapon. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek John van Eck Een tuin in het heelal. Filosofische vertelling. Uitg. SUN Gerard van Emmerik De klant van de spaghetti. Verhalen. Uitg. L.J. Veen

Sylvain Ephimenco Blauwe nachten. Autobiografische roman. Uitg. Contact Nasser Fakhteh Iemand anders. Verhalen (prozadebuut). Uitg. Balans Frithjof Foelkel De pythons en de nachtportier. Verhalen. Uitg. Luc Hanegreefs Het paperback-meisje. Romandebuut. Uitg. Houtekiet Heere Heeresma Pompen of.... Uitg. Scheffers F.B. Hotz De vertegenwoordigers. Verhalen. Uitg. De Arbeiderspers Guus Houtzager De rode steen. Roman. Uitg. De Bezige Bij Arthur Japin Magonische verhalen. Uitg. De Arbeiderspers Marco Kamphuis De medische encyclopedie. Debuutroman. Uitg. Kwadraat Herman Koch Eindelijk oorlog. Roman. Uitg. Meulenhoff Tim Krabbé De grot. Roman. Uitg. Bert Bakker Eric de Kuyper Drie zusters in Londen. Uitg. SUN Bob van Laerhoven Koperen Gaby. Roman. Uitg. Prometheus

Guus Luijters De verdwenen stad. Verhalen. Uitg. L.J. Veen Cynthia Mc Leod Ma Rochelle Passée, Welkom El Dorado. Historische roman. Uitg. Conserve Hannes Meinkema Dier en engel. Roman. Uitg. Contact Henry Menckeberg De vrolijke dood van David Caprino. Roman. Uitg. Meulenhoff Ap van der Meulen De hoedenmaat van een gek. Verhalen. Uitg. Kwadraat

Ischa Meijer Een jongetje dat alles goed zou maken. Columns. Uitg. Prometheus Bert van Molle Toen vond zijn vader de avond uit. Roman. Uitg. De Geus Harry Mulisch De oer-Aanslag. Allereerste versie van De aanslag. Uitg. De Bezige Bij Elizabeth Nobel De Celesta. Roman. Uitg. De Geus Jack Nouws De tengere vrouw. Romandebuut. Uitg. Nijgh & Van Ditmar Tonnus Oosterhoff Kan niet vernietigd worden. Verhalen. Uitg. De Bezige Bij Selma Parmentier Witte doeken. Debuutroman. Uitg. Passage Koen Peeters Het is niet ernstig, mon amour. Roman. Uitg. Meulenhoff Brigitte Raskin Afscheid van steen. Autobiografische verhalen. Uitg. Balans Wanda Reisel Baby Storm. Roman. Uitg. Querido Gerard Reve Het Boek Van Violet En Dood. Roman. Uitg. L.J. Veen Astrid Roemer Gewaagd leven. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Kees Ruys Een plek om te verdwijnen. Roman. Uitg. Atlas Saskia van Rijnswou Snoer. Debuutroman. Uitg. De Arbeiderspers

Harry Seip Schemergrauw. Roman. Uitg. Kwadraat Klaus Siegel De zoon van madame Butterfly. Verhalen. Uitg. De Arbeiderspers Serge Simonart Belgen op zondag. Uitg. Nijgh & Van Ditmar Marijn Sizoo Oktober, oktober. Roman. Uitg. De Bezige Bij Ronald Snijders Geef mij maar een Surinamer. Uitg. Prometheus Rudy Soetewey De laatste reis. Roman. Uitg. Manteau Laurens Spoor Personen, Personages. Roman. Uitg. Van Gennep Frans Stüger Paso doble in de herfst. Roman. Uitg. Prometheus Hendrik van Teylingen De huilspiraal. Verhalen. Uitg. De Bezige Bij August Thiry Byzantijns blauw. Novellen. Uitg. Manteau Koen Vergeer Sagrada familia. Debuutbundel. Uitg. Atlas Paul Verhaeghen Lichtenberg. Roman. Uitg. Manteau Renée Vink De laatste dagen van Floris V. Historische roman. Uitg. Conserve Vera Vlieger Blote vogels. Debuutroman. Uitg. L.J. Veen J.J. Voskuil Meneer Beerta. Het Bureau, deel 1. Roman. Uitg. G.A. van Oorschot Gerard Walschap Het heilig uilke. Novelle. Uitg. Nijgh & Van Ditmar/Dedalus Joanna Werners Amba - je was toch allemaal vrouw. Roman. Uitg. Vita Mirjam Windrich Een vaste vriend. Roman. Uitg. Contact Henk van Woerden Tikoes. Uitg. Balans Wim van de Woestijne Felacci. Novelle. Uitg. Meulenhoff Hannelore Wolf Bedenktijd. Uitg. SUN Sytze van der Zee Potgieterlaan 7. Uitg. Prometheus

Poëzie

Robert Anker In het vertrek. Uitg. Querido Jana Beranová Kiskassend gedicht. Uitg. De Geus Maria van Daalen Het geschenk//De maker. Uitg. Querido Serge van Duijnhoven Copycat. Uitg. Prometheus Anna Enquist Klaarlichte dag. Uitg. De Arbeiderspers Elisabeth Eybers Tydverdryf/Pastime. Uitg. Querido Laura van der Galiën Zeventien. Uitg. Prometheus Elma van Haren Grondstewardess. Uitg. De Harmonie Paul Hermans Inhuizig. Uitg. Herik Lucas Hüsgen Verpoosd in schaduw. Uitg. Herik Manuel Kneepkens Landschap met vakantie. Uitg. de Prom Ed Leeflang Liereman. Uitg. De Arbeiderspers Hans Lodeizen Verzamelde gedichten. Uitg. G.A. van Oorschot Lidy van Marissing Ontcijferend de gezichten. Uitg. Van Gennep Hanny Michaelis Verzamelde gedichten. Uitg. G.A. van Oorschot Toon Tellegen Als we vlammen waren. Uitg. Querido Martin Veltman De Veltman-verzameling. Uitg. De Arbeiderspers Theo Verhaar Het badwater van de fotograaf. Uitg. De Harmonie Jos Versteegen Voorgoed volmaakt. Uitg. Vassallucci Leo Vroman Vergelijkingen. Uitg. Herik Ivo de Wijs Vroege Vogels' Zondagsverzen. Uitg. Nijgh & Van Ditmar

Essays, egodocumenten

Remieg Aerts De letterheren. Over De Gids in de negentiende eeuw. Uitg. Meulenhoff Paul van Aken Hubert Lampo: De schrijver van het onzichtbare. Uitg. Meulenhoff/Manteau Frida Balk-Smit Duyzentkunst Fritzi en de sprookjes. Portret en zelfportret van F. Harmsen van Beek. Uitg. Thomas Rap. Pauline de Bok Steden zonder geheugen. Reisverslag in de voetsporen van Isaak Babel. Uitg. Meulenhoff Hugo Bousset Geritsel van papier. Uitg. Meulenhoff/Kritak Jan Donkers Terug naar Noord. Autobiografie en sociale geschiedenis van Amsterdam-Noord. Uitg. Atlas Jan Fontijn Trots verbrijzeld. Tweede deel van de Frederik van Eeden-biografie. Uitg. Querido Hans Goedkoop Geluk. Het leven van Herman Heijermans. Uitg. De Arbeiderspers Jaap van Heerden Schrikbewind der verzinsels. Uitg. Prometheus Abel J. Herzberg Verzameld werk 3. Uitg. Querido Wieneke 't Hoen (samenst.) Theo Thijssen. Een beeld van zijn leven. Uitg. Bas Lubberhuizen Atte Jongstra Familieportret. Zoektocht naar de eigen literaire wortels. Uitg. Contact Chris Keulemans Van de zomer naar de werkelijkheid. Uitg. Van Gennep Koopman & Van Ommen Een ontmoeting met de Tovenaar. Over W.F. Hermans, in foto's en teksten. Uitg. de Prom

Herman de Liagre Böhl Herman Gorter 1864-1927. Biografie. Uitg. Balans Geert Mak Hoe God verdween uit Jorwerd. Biografie van een dorp tussen 1945 en 1995. Uitg. Atlas Nicolaas Matsier Alice in Verbazië. Over Alice in Wonderland. Uitg. De Bezige Bij Frits van Oostrom Maerlants wereld. Uitg. Prometheus H.T.M. van Vliet Eenheid in verscheidenheid. Over de werkwijze van Louis Couperus. Uitg. L.J. Veen Xandra Schutte Wie verandert. Over een andere kijk van lezers op schrijfsters. Uitg. De Bezige Bij Wilbert Smulders & Frans Ruiter De Nederlandse literatuur en de moderniteit 1840-1990. Uitg. De Arbeiderspers Anna Tilroe De huid van de kameleon. Over hedendaagse beeldende kunst. Uitg. Querido Wim Wennekes Jezus Maria! Hoe Gerard Kornelis van het Reve katholiek werd. Uitg. Bas Lubberhuizen R.Th.R. Wentgens De neus van Frederik van Eeden. Een beschouwing over de betekenis van reuk en geur in zijn werk. Uitg. Candide Jan Kees van de Werk Afrika's verbeelding van de werkelijkheid. Over Afrikaanse literatuur en interviews met Afrikaanse auteurs. Uitg. In de Knipscheer Jan Wolkers Schrijversprentenboek met een interview door Hella Haasse. Uitg. De Bezige Bij Het woordenboek van De Duivelsverzen. Beschouwingen van schrijvers, geleerden en journalisten over De Duivelsverzen van Salman Rushdie. Uitg. Contact

Vertaald proza

Pearl Abraham Vreugde der wet. Roman. Uitg. Meulenhoff Woody Allen Mijn filosofie en andere verhalen. Uitg. Bert Bakker Karsten Alnaes Sabina. Roman. Uitg. De Geus José Ángel Mañas Madrileense roulette. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar Homero Aridjis De heer der laatste dagen. Roman. Uitg. Meulenhoff Kate Atkinson Achter de schermen. Romandebuut. Uitg. Atlas Liana Badr Het oog van de spiegel. Roman. Uitg. Manteau/Goossens Lothar Baier Een jaar alleen. Uitg. De Bezige Bij Honoré de Balzac Eugénie Grandet. Uitg. L.J. Veen Kolonel Chabert. Roman. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep Russell Banks De zoete toekomst. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Anna Banti Artemisia. Roman over Artemisia Gentileschi. Uitg. De Arbeiderspers Hoda Barakat De lachsteen. Roman. Uitg. Manteau/Goossens Alessandro Barbero Het mooie leven en de oorlogen van anderen. Hist. roman. Uitg. Bert Bakker Pat Barker Weg der geesten. Roman. Uitg. De Geus Martyn Bedford Onvoltooid verleden tijd. Roman. Uitg. Anthos Sandra Benítez Herinneringen van de zee. Roman. Uitg. Arena Hector Bianciotti Stapvoets naar de liefde. Roman. Uitg. Vassallucci Maxim Biller Land van vaders en verraders. Verhalen. Uitg. Meulenhoff R.C. Binstock Hemelboom. Roman. Uitg. Anthos M.A. Boelgakov Verzamelde werken 2. Uitg. G.A. van Oorschot

I.A. Boenin Verzamelde werken 2. Uitg. G.A. van Oorschot Dermot Bolger Een tweede leven. Roman. Uitg. De Geus Caroline Bongrand Kikkers van pluche en plastic. Roman. Uitg. Thoth Michael Bracewell Het conclaaf. Roman. Uitg. In de Knipscheer Joan Brady Een daad van liefde. Roman. Uitg. De Geus André Brink Zandkastelen. Roman. Uitg. Meulenhoff Enrico Brizzi Jack Frusciante verdomt het. Roman. Uitg. De Bezige Bij Po Bronson De poenjagers. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Guillermo Cabrera Infante Drie trieste tijgers. Roman. Uitg. Anthos Giacomo Casanova Leven en laten leven. Memoires deel 8. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep Ermanno Cavazzoni Een kalender van gekkenlevens. Uitg. Van Gennep

Patrick Chamoiseau Creoolse kindertijd. Roman. Uitg. Ambo Peter Chippindale Mink! Roman. Uitg. Bzztôh Lindsey Collen De verkrachting van Sita. Roman. Uitg. Van Gennep Douglas Coupland Microslaven. Roman. Uitg. Meulenhoff Mia Couto De dag waarop Mabata-bata explodeerde. Verhalen. Uitg. Anthos/Houtekiet Curial. Een klassieke Catalaanse ridderroman uit de vijftiende eeuw. Uitg. Bert Bakker Fred D'Aguiar De langste herinnering. Roman. Uitg. De Geus Charles D'Ambrosio Haar echte naam. Verhalen. Uitg. Meulenhoff László Darvasi Het treurigste orkest van de wereld. Verhalen. Uitg. Van Gennep Helen Darville De hand die het papier ondertekende. Roman. Uitg. Vassallucci Emma Donoghue Verlies. Roman. Uitg. Atlas Ariel Dorfman Vertrouwelijk. Roman. Uitg. De Bezige Bij De dood en het meisje. Roman. Uitg. De Bezige Bij Roddy Doyle De vrouw die tegen de deur aan liep. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar Duoduo Ik begrijp het niet. Columns. Uitg. Meulenhoff Laura Esquivel De wetten van de liefde. Roman. Uitg. Arena Euripides Fenicische vrouwen. Uitg. Ambo/Kritak Lilian Faschinger Magdalena zondares. Roman. Uitg. Anthos Rubem Fonseca De laatste zomer van de president. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Richard Ford Onafhankelijkheidsdag. Uitg. Contact Janet Frame De Herinneringsbloem. Roman. Uitg. De Geus Marilyn French Mijn zomer met George. Roman. Uitg. Meulenhoff Sylvie Germain De onmetelijkheid van het bestaan. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Kaye Gibbons Blinde vlekken. Roman. Uitg. Arena Lesley Glaister Het duistere domein van vrouwen. Roman. Uitg. Prometheus

Edmond en Jules de Goncourt Liefde, geld en vrouwen. Privé-domein. Uitg. De Arbeiderspers Irene González Frei Op het water geschreven. Erotische roman. Uitg. Bert Bakker Stephanie Grant De passie van Alice. Roman. Uitg. Anthos Silvana Grasso De bastaard van Mautana. Roman. Uitg. De Bezige Bij Julien Green Verre landen. Roman. Uitg. De Geus Jim Grimsley Droomjongen. Roman. Uitg. Contact David Grossman Het zigzag kind. Roman. Uitg. Ambo Guilleragues Portugese brieven. Uitg. G.A. van Oorschot James Hawes Een witte slee met vleugels. Uitg. Contact Nathaniel Hawthorne Het huis met de zeven gevels. Roman. Uitg. Meulenhoff Iva Hercikova Hester of waar vrouwen blijven. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Herman Hesse De liefdesverhalen. Uitg. De Arbeiderspers A.M. Homes Het verhaal van Alice. Roman. Uitg. Anthos John Irving Het verzonnen meisje. Herinneringen. Uitg. Anthos

Robert Irwin De Arabische nachtmerrie. Uitg. Atlas Fleur Jaeggy De angst voor de hemel. Verhalen. Uitg. Meulenhoff Ismail Kadare De generaal van het dode leger. Roman. Uitg. Van Gennep Judith Katzir De zon in de buik van Matisse. Roman. Uitg. Vassallucci Sabine Kebir Een Bovary uit Brandenburg. Roman. Uitg. De Arbeiderspers James Kelman Blind geschopt. Roman. Uitg. De Bezige Bij Nasim Khaksar Vrij van de zweep. Roman. Uitg. Van Gennep Ivan Klíma Wachten op het donker, wachten op het licht. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Gabriele Kögl Het loeder. Uitg. De Bezige Bij György Konrád De stenen klok. Roman. Uitg. Van Gennep Agota Kristof Gisteren. Roman. Uitg. Van Gennep Miroslav Krleza De Kroatische god Mars. Uitg. Prometheus Louis Krüger Herinnering aan Agnes. Roman. Uitg. de Prom Julius Lester En al onze wonden zijn vergeven. Roman. Uitg. De Geus Werewere Liking Een liefde van honderd levens. Roman. Uitg. In de Knipscheer Torgny Lindgren Het licht. Roman.

Uitg. De Bezige Bij Nagieb Mahfoez Taveerne De Zwarte Kat. Verhalen. Uitg. De Geus Andreï Makine Het Franse testament. Roman. Uitg. De Geus Eduardo Mallea Al het groen zal vergaan. Roman. Uitg. Coppens & Frenks Nozipo Maraire Zenzele. Roman. Uitg. Anthos Pierre Mertens Koninklijke rust. Roman. Uitg. Thoth Cormac McCarthy Angel. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Tina McElroy Ansa Gemene streken. Roman. Uitg. In de Knipscheer Terry McMillan Ademloos. Filmeditie. Uitg. Contact Candia McWilliam Omstreden land. Roman. Uitg. De Geus Robert Menasse Zalige tijden, breekbare wereld. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Malika Mokeddem De blauwe mensen. Roman. Uitg. Bodoni Benedicto Monteiro Maria van alle rivieren. Roman. Uitg. de Prom Mayra Montero Jij, de duisternis. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Mary Morrissy Paarle's moeder. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Milena Moser Blondinedromen. Roman. Uitg. Atlas Herta Müller Hartedier. Roman. Uitg. De Geus Yi Munyol De dichter. Roman. Uitg. Meulenhoff Péter Nádas De levensloper. Boek over een jaar. Uitg. Van Gennep Hamida Na'na Het vaderland. Roman. Uitg. Manteau/Goossens Amélie Nothomb Filippica's. Roman. Uitg. Manteau Maria Nurowska Spaanse ogen. Roman. Uitg. De Geus Patrick O'Brian De Surprise. Uitg. Atlas Tim Parks Nieuwe kleren voor Massimina. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Cesare Pavese De gevangenis. Roman. Uitg. De Bezige Bij Caryl Phillips Cambridge. Roman. Uitg. De Bezige Bij Luigi Pirandello Candelora. Verhalen. Uitg. Coppens & Frenks Akif Pirinçci Het eindigt altijd in tranen. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Ploutarchos Laconieke uitspraken. Uitg. SUN Alvaro Pombo De aangenomen zoon. Roman. Uitg. Menken Kasander & Wigman Giuseppe Pontiggia Gewone mensen. Roman. Uitg. Ambo Chaim Potok De familie Slepak. Kroniek. Uitg. Bzztôh Ruth Prawer Jhabvala Scherven van geluk. Roman. Uitg. Anthos Michael Pye De waterkelder. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar Rabelais Gargantua en Pantagruel. Uitg. Van Gennep

Graciliano Ramos Sao Bernardo. Roman. Uitg. Coppens & Frenks Christoph Ransmayr Morbus Kitahara. Roman. Uitg. Prometheus Matthew Rettenmund Jongens liefde. Uitg. de Prom Frank Ronan De betere engel. Roman. Uitg. Bodoni Betty Roos Zamira. Roman. Uitg. In de Knipscheer Henry Roth Noem het slaap. Roman. Uitg. De Bezige Bij Philip Roth Sabbaths theater. Roman. Uitg. Meulenhoff La Rochefoucould Maximen. Uitg. SUN Esmeralda Santiago América's droom. Roman. Uitg. Vassallucci Franco Sacchetti Florentijnse verhalen. Uitg. Ambo/Kritak Ken Saro-Wiwa Een maand en een dag. Notities uit de gevangenis. Uitg. Jan Mets Riana Scheepers De heidendochters juichen. Roman. Uitg. Prometheus Simone Schwarz-Bart Je knappe kapitein. Eenakter. Uitg. In de Knipscheer Roger Scruton Xantippische dialogen. Uitg. De Bezige BijW.G. Sebald De ringen van Saturnus. Uitg. Van Gennep Sara Sef Meesteres van de dromen. Roman. Uitg. Arena Varlam Shalamov Vertellingen uit Kolyma. Uitg. Bert Bakker Meir Shalev Russische roman. Uitg. Arena Han Shaogong Pa pa pa Vrouw vrouw vrouw. Novellen. Uitg. De Geus Tom Sharpe Grof geschut. Uitg. De Harmonie Isaac Bashevis Singer Kinderverhalen. Uitg. De Arbeiderspers

Sitor Situmorang De oude tijger. Uitg. De Geus Steinunn De dief van de tijd. Roman. Uitg. Meulenhoff/Manteau Botho Strauss Wonen schemeren liegen. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Vladimir Sorokin De obelisk. Verhalen. Uitg. Wereldbibliotheek Edgard Telles Ribeiro Een jonge Braziliaanse. Roman. Uitg. Anthos Rupert Thomson Met open ogen. Roman. Uitg. De Bezige Bij Leo Tolstoj Mijn leven - Een bekentenis. Uitg. Bijleveld Suso de Toro Tiktak. Roman. Uitg. Balans Tomek Tryzna Meisje niemand. Roman. Uitg. De Geus Gail Tsukiyama De tuin van de Samoerai. Roman. Uitg. Atlas Marina Tsvetajeva Levend over levend. Dagboeken. Uitg. De Bezige Bij Barry Unsworth Zinnespel. Roman. Uitg. De Geus Michal Viewegh De opvoeding van Boheemse meisjes. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Fay Weldon Het poppenhuis. Roman. Uitg. Contact Binjamin Wilkomirski Brokstukken. Een jeugd 1939-1948. Roman. Uitg. Bert Bakker Gabriele Wohmann Niet sterven, alsjeblieft. Roman. Uitg. Bodoni Christa Wolf Medea. Roman. Uitg. Van Gennep B. Wongar Raki, een venster van hennep. Roman. Uitg. In de Knipscheer Ding Xiaoqi De Bijzit. Verhalen. Uitg. In de Knipscheer Yoji Yamaguchi Het gezicht op de foto. Roman. Uitg. Van Gennep A.B. Yehoshua De minnaar. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Marguerite Yourcenar Wat? De eeuwigheid. Roman. Uitg. Diogenes Eric Zencey Panama. Roman. Uitg. Anthos X.L. Zhang De boom van wijsheid. Roman. Uitg. De Geus

Vertaalde poëzie

Apollonius van Rhodos De tocht van de Argonauten. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep João Cabral de Melo Neto Gedichten. Uitg. de Prom Duoduo Er is geen nieuwe dag. Uitg. Meulenhoff Seamus Heaney Het eerste koninkrijk. Uitg. Meulenhoff Federico García Lorca Liedjes. Uitg. Meulenhoff Pablo Neruda Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied. Uitg. Bert Bakker Rainer Maria Rilke De elegiën van Duino & De sonnetten aan Orpheus. Tweetalige editie. Uitg. Ambo Tomas Tranströmer Treurgondel. Uitg. De Bezige Bij Paul Verlaine Galante feesten. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep Dolf Verspoor De Spaanse Gouden Eeuw in honderd sonnetten. Uitg. Meulenhoff Div. auteurs Met de dood speel je niet - Zuidamerikaanse gedichten. Uitg. de Prom

Vertaalde essays, Egodocumenten

Neal Ascherson Zwarte Zee. Geschiedenis, literatuur, mythes etc. van de Zwarte Zee. Uitg. Atlas Louis-Ferdinand Céline Je vriend met alle stekels uit. Briefwisseling tussen Céline en zijn uitgever Gallimard. Uitg. Meulenhoff Patrick Forestier De trein van de negus. Reisverhaal. Uitg. Atlas Eduardo Galeano Glorie en treurnis van het voetbal. Uitg. Van Gennep Seamus Heaney De genoegdoening van de poëzie. Uitg. Meulenhoff György Konrád De oude brug. Overpeinzingen 1991-1994. Uitg. Van Gennep Irmela von der Lühe Erika Mann; een biografie. Uitg. Vita Victor Perera Het kruis en de perenboom. Geschiedenis van de sefardische joden. Uitg. Atlas Man Ray Belicht geheugen. Autobiografie. Privé-domein. Uitg. De Arbeiderspers J. Rentes de Carvalho Tussenjaar. Persoonlijke notities. Uitg. De Arbeiderspers Jacqueline Risset Het leven van Dante. Uitg. de Prom D.A.F. de Sade Brieven uit de gevangenis. Uitg. Bert Bakker Viktoria Schweitzer Tsvetajeva. Biografie. Uitg. De Bezige Bij Jorge Semprun Schrijven of leven. Autobiografie. Uitg. Meulenhoff Suetonius Keizers van Rome. Biografieën. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep Een waaier van zinnen. Chinese verhalen Uitg. Prometheus

Diversen

De abele spelen. Middeleeuws toneel. Uitg. Bert Bakker Frits Bolkestein Floris, graaf van Holland. Toneel. Uitg. Prometheus Hugo Claus De eieren van de kaaiman/Visite & Winteravond/De verlossing. Toneel. Uitg. De Bezige Bij Rob Delvigne en Frans A. Janssen (samenst.) Schrijven is verbluffen. Bibliografie van de verspreide publikaties van Willem Frederik Hermans. Uitg. Thomas Rap Euripides Hekabe/Trojaanse vrouwen. Toneel. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep Flabliaux. Boerten uit de twaalfde en dertiende eeuw. Uitg. Van Gennep Henk van Gelder De rokende schoorsteen. Schrijvers in de reclame. Uitg. Nijgh & Van Ditmar Jacques Klöters My Bonnie is over the ocean. Liedteksten. Uitg. Nijgh & Van Ditmar Henne van der Kooy Tieners. Jeugdidealen en angsten van de generatie van Geert Mak, Kees van Kooten e.a. Uitg. Atlas Vonne van der Meer Weiger nooit een dans. Toneel. Uitg. De Bezige Bij Mekka. Jaarboek voor lezers 1996 Uitg. Nijgh & Van Ditmar/Dedalus Beatrijs Ritsema Over de braafheid van vrouwen. Uitg. Prometheus Mirjam Rotenstreich (samenst.) Macho's & Prinsessen. Eros bij joden. Uitg. Vassallucci Karol Wojtyla De winkel van de juwelier. Toneel. Uitg. Kwadraat 'Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar'. Literaire wandeling door het Den Haag van Louis Couperus. Samenst. José Buschman. Uitg. Bas Lubberhuizen.

    • Reinjan Mulder