Beurs van New York boven de 5.500 punten

NEW YORK, 9 FEBR. Voor de negende maal in tien dagen vestigde de Dow Jones Industrial Average gisteren een record. Het industrieel gemiddelde sloot voor het eerst boven de 5.500 op 5.539,45, ruim 47 punten hoger dan eergisteren.

Aan de opmars van de aandelen lijkt nog geen einde te komen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriefondsen steeg in de eerste vijf weken van dit jaar al met meer dan 8 procent. De Dow Jones stond in januari van het vorig jaar nog op 3.880. Inmiddels zijn daar al meer dan 1.650 punten bij gekomen.

Beter dan verwachte winstcijfers, groeiende inleg in beleggingsfondsen en renteverlagingen door de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zijn de belangrijkste factoren die de aandelenkoersen in recente dagen naar nieuwe records voeren. Daarnaast zijn een lage inflatieverwachting en redelijke vooruitzichten voor de economie belangrijke stimulansen. Analisten en handelaren vertrouwen erop dat de Fed de rente verlaagt om de economische groei op peil te houden.

Een min of meer constante economische groei is een plus voor met name een aantal fondsen die deel uitmaken van het Dow Jones-gemiddelde, zoals Procter & Gamble, Coca-Cola, Disney en McDonald's. De breder georiënteerde S&P 500-index steeg met 6,4 procent dan ook minder hard dan de Dow.

Er blijkt over de maand januari een ongewoon hoge stroom geld naar de beleggingsfondsen te zijn gegaan. Volgens voorlopige cijfers van het Investment Company Institute was dat 24,5 miljard dollar in januari, vergeleken met 17 miljard in december en 18,9 miljard in januari van het vorig jaar.

Een deel van de Amerikaanse beleggingsgelden gaat naar financiële markten in onder meer Latijns Amerika en Azië. Vorig jaar was dat bij elkaar bijna 12 miljard dollar. Ook dit jaar is er al een opvallende stijging van internationaal gerichte fondsen. Het zou in januari hebben bijgedragen aan de stijging van de Mexicaanse Bolsa-index (8,3 procent omhoog) en de Hang-Seng-index in Hong Kong die tot nu toe al 13 procent omhoogging.

“Amerikanen blijven geld pompen in de beleggingsfondsen”, zegt Micheal Casey, econoom bij de beleggingsadviseur Maria Fiorini Ramirez. “Maar het kan te hard en te hoog gaan. De rally van de afgelopen weken beschouw ik als een bubble.” Er is echter niet alleen sprake van een luchtbel. Casey wijst ook op een langer lopende trend die geldstromen in de VS hebben veranderd.

“Onze vaders werkten bij bedrijven die hun pensioenen verzorgden”, aldus Casey. “Het bedrijf bouwde een pensioenfonds en keek naar de toekomstige verplichtingen. Als er een adequaat niveau was bereikt, stopte de opbouw tijdelijk en werd het overschot bij de winst gevoegd.” Steeds meer Amerikanen nemen volgens Casey nu hun pensioenopbouw in eigen hand. Op de lange termijn, zo leren Amerikanen van jongsaf aan, bieden aandelen het beste rendement. “Wat is de les van de crash van 1987? Als je in de dagen daarna aandelen had gekocht had je enorme winsten kunen maken.”

Volgens Casey is het vertrouwen dat de aandelenmarkt zal blijven stijgen zeer groot. ” De opwaartse lijn is gemeengoed geworden”, zegt Casey. “Zelfs als er correcties zijn van enkele honderden punten maakt dat volgens de belegger weinig uit want op de lange termijn zijn dat onbeduidende voorvallen.” Casey kan zich niet voorstellen hoe beleggers op andere gedachten kunnen worden gebracht. Hij denkt dat er eerst “iets verschrikkelijks” zou moeten gebeuren, in de orde van grootte van 1929.

    • Lucas Ligtenberg