Afro-beat-musicus Fela Kuti opgepakt

LAGOS, 9 FEBR. De wereldberoemde afro-beat-musicus Fela Anikulapo-Kuti is gisteren in Lagos opgepakt door de Nigeriaanse politie. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. “Meer dan dertig mensen kwamen in twee bussen en drongen zijn huis binnen. Ze arresteerden Fela en namen ongeveer dertig andere mensen mee”, aldus de advocaat. De musicus, die bekend staat om zijn voorliefde voor hasjiesj, zou in handen zijn van de Nigeriaanse anti-drugspolitie.

In de jaren tachtig bracht Fela Kuti, die in zijn teksten vaak ongezouten kritiek levert op de Nigeriaanse machthebbers, al achttien maanden door in de gevangenis door. Hij had toen vijf jaar gekregen wegens valutasmokkel maar werd vrijgelaten nadat was gebleken dat de rechter onder zware druk van de toenmalige militaire autoriteiten tot die straf had besloten. De laatste tijd leefde de musicus overigens teruggetrokken in zijn huis is Lagos en liet hij zich nauwelijks meer uit over de Nigeriaanse politiek. Zijn broer, Beko Ransome Kuti, zit al sinds vorig jaar september vast op beschuldiging van betrokkenheid bij een mislukte poging tot staatsgreep. (Reuter)