Aandelen Fokker speelbal van legertje hobbyisten

ROTTERDAM, 9 FEBR. Wat de gek ervoor geeft. Het koersverloop van de aandelen Fokker op de Amsterdamse beurs wekt zelfs de verbazing van handelaren. Welke belegger of speculant is nog geïnteresseerd in de vliegtuigbouwer?

“Als Fokker er straks bovenop komt zit ik te lachen”, zegt J. Straver (67) uit Voorhout die voor tien gulden een pakket aandelen heeft gekocht. “Ik denk nog steeds dat het goed zal komen. Dan ben ik de man.”

Volgens de directie van Fokker is een bod op de aandelen en obligaties uitgesloten, de opstelling van minister Wijers (Economische Zaken) verhardt en beleggingsdeskundigen stellen opmerkelijk eensgezind dat de stukken Fokker niets meer waard zijn. Het aandeel opende vanmorgen echter onveranderd op 2,80 gulden.

“Het aandeel is speelbal van particulieren”, zegt een bankier die de orderstroom van “de hobbyisten” dagelijks aan zich voorbij ziet trekken. Hij heeft de indruk dat doe-het-zelvers vooral via beursorderlijnen en gokje wagen. “Wanneer mensen een reguliere effectenadviseur raadplegen geeft die natuurlijk tegengas.”

Straver is vastbesloten zich niet door beleggingsdeskundigen van de wijs te laten brengen. Hij houdt er een complottheorie op na. “Ziet u dat dan niet? Fokker is zelf aandelen en obligaties aan het opkopen. U en ik kunnen alleen lezen wat er in de krant staat en horen wat Fokker zegt. Maar u denkt toch niet dat mijnheer Van Schaik aan de buitenwereld toegeeft dat hij aandelen aan het inkopen is?”

Straven wijst erop dat moederconcern Dasa het belang in Fokker nog niet heeft verkocht. “Die hebben destijds 26 gulden voor hun aandelen betaald. U denkt toch niet dat die Duitsers gek zijn?”

Straven leeft naar eigen zeggen van zijn AOW en zijn beleggingen. Hij zwierf dertig jaar de wereld rond, “als pianist in eersteklas restaurants”. “Ik heb het een en ander gezien van de wereld”, zegt hij. “Ik heb 300 boeken gelezen. Ik lees met open ogen en tussen de regels door. De Rothschilds wisten al dat je moet investeren als het bloed door de straten loopt. Dat bloed, dat zijn de rode cijfers, begrijpt u.”

Straver koopt zelf geen nieuwe aandelen Fokker, maar ziet in uitzonderingsgevallen nog goede kansen. “Iemand die honderd aandelen Fokker heeft gekocht voor 40 gulden kan zijn gemiddelde aankoopprijs fors omlaag brengen als hij er nu nog wat bijkoopt.” Een belegger die dergelijke risico's neemt moet “zich wel een verliesje kunnen permitteren”, waarschuwt Straver.

Hij heeft een reeks van kennissen geadviseerd Fokker te kopen, maar naar eigen zeggen geen boze reacties ontvangen. “Die mensen hebben niet alleen aandelen Fokker gekocht hoor”, legt hij uit. “Ik heb ze geadviseerd een gevarieerd pakket van ondergewaardeerde aandelen te kopen.”

R. Zeypveld uit Den Bosch heeft naar eigen zeggen meer dan een ton verloren met de aankoop van call-opties Fokker in december. “Nee hoor niet op advies van mijnheer Straven”, zegt hij. “Ik vond zelf die vliegtuigen gewoon een mooi produkt, dat vind ik nog steeds.” Volgens Zeypveld noteerden de opties - het recht aandelen Fokker voor 7,50 gulden of 9,50 te kopen - gisteren nog een dubbeltje. “Nu zijn ze niets meer waard.”

Hij heeft vorig jaar op de aandeelhoudersvergadering van de vliegtuigbouwer contact gelegd met zijn huidige lotgenoten. “Er zijn mensen die bijna 80 gulden betaald hebben voor het aandeel. Die gaan Fokker nu natuurlijk niet voor een paar gulden verkopen. Ze blijven hopen.”

Zeypveld is “zelfstandig handelaar in schilderijen” en kan zich het verlies permitteren. “Ik wist natuurlijk dat dit een gokje was. Ik heb bij de beurskrach van 1987 ook al enkele tonnen verloren. Als je niets kunt verliezen moet je dit niet doen.”

Desondanks is hij zwaar teleurgesteld. Met het groepje gedupeerden dat hij kent van de aandeelhoudersvergadering schrijft hij boze brieven aan minister Wijers, “ook al is het natuurlijk te laat”. “Dat zijn hooggeplaatste personen die gezamenlijk zes tot zeven miljoen gulden verloren hebben”, verzekert hij. De brieven blijven onbeantwoord.

    • Michiel van Nieuwstadt