Voorkeur Theater

DE LORELEI VAN BUURT Y-Y Theatergroep Toetssteen presenteert robuust, kleurrijk en levendig muziektheater over cabaret-pionier Eduard Jacobs en het Amsterdamse fin de siècle. 9, 10, 14 en 15 febr Amsterdam De Engelenbak.

EN VLIEGWERK Gave show van Brigitte Kaandorp over huiselijk geluk, met hilarische verhalen en veelzijdige muziek. 10, 11 febr Dordrecht Kunstmin.

RABENTHAL Een voorstelling vol vileine humor van zowel auteur Jörg Graser als regisseur Peter Pluymaekers, over een chique bruid en een stinkende kok. Margo Dames, Peer Mascini, Ben Ramakers, Jack Vecht en Ineke Veenhoven spelen hun lichtelijk perverse rollen met verve. 9, 10 febr Haarlem Toneelschuur.

EEN SUBTIEL EVENWICHT Naargeestig familiedrama van Edward Albee en toch een genot om naar te kijken. Zes acteurs van Toneelgroep Amsterdam, onder wie Sigrid Koetse, Kitty Courbois en Marieke Heebink, spetteren en schitteren, in een lenige regie van Titus Muizelaar. 9 t/m 11 febr Amsterdam Stadsschouwburg.

NEE, NEE EN NOG EENS NEE! De tweede solo van cabaretière Lenette van Dongen wekt hilariteit door de herkenbaarheid. 10 febr Amersfoort De Flint, 14 febr Assen De Kolk, 15 febr Hoogeveen De Tamboer.

DRIE ZUSTERS Voortreffelijke enscenering van Theu Boermans van Tsjechovs eeuwige stuk door Trust. Verrassend omdat de voorstelling, na de zo kunstmatige en heftig-gestileerde 'Faust' van het gezelschap, zo traditioneel is én verrassend omdat de traditie, het naturalisme in dit geval, zo mooi kan zijn. Het gezelschap reist niet met deze voorstelling, maar is de reis meer dan waard. T/m 10 febr (beh zo ma) Amsterdam Wenckstudio's Westergasfabriekterrein. Inl. 020-6810660.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 9 febr Arnhem Schouwburg, 10 febr Lochem Schouwburg, 14 febr Terneuzen Zuidlandtheater, 15 febr Roosendaal Schouwburg de Kring.

4XLIEFDE De verleidingskunsten van Introdans Educatief laat de harten sneller kloppen bij dansvriendjes en hun ouders. Ohad Naharin, Hans van Manen, Nils Christe en Jean-Christophe Maillot spelen een geraffineerd spel op het thema 'liefde'. 11 febr Breda Chassé Theater.

DAG MONSTER Inventieve bewerking van La Belle et la Bête. Onder regie van Inèz Derksen en met aanstekelijk enthousiasme vertellen en spelen drie actrices het sprookje van het ongelukkige monster, dat door de onbaatzuchtige liefde zijn ware gedaante hervindt. Vanaf 8 jaar. 11 febr Rotterdam Schouwburg, 12 febr Rotterdam Theater Zuidplein.

EN VERDER: Lang leve de opera met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser. 9 febr Den Bosch Theater a.d. Parade, 10 febr Zoetermeer Stadstheater, 13 febr Doetinchem Amphion, 14, 15 febr Groningen Oosterpoort; The sound of music door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 9 febr Breda Chassé Theater, 13 febr Oss De Lievekamp; The nightclub door Stuffed Puppet Theatre. 15 febr Spijkenisse De Stoep; De heuvels van blauw van Rieks Swarte. Vanaf 8 jaar. 9 en 10 febr Amsterdam De Brakke Grond.