Voorkeur Galerie

MARINUS BOEZEM De installatie van Marinus Boezem bij RAMGalerie bestaat uit een tiental platte granieten stenen die als eilandjes verspreid over de grond liggen. In de stenen zijn plechtige Latijnse namen gebeiteld: Fagus sylvatica (beuk) of Betula pendula (ruwe berk). Door deze namen veranderen de cirkelvormige eilandjes plotseling in bomen die met de witte pilaren van de expositieruimte een bos vormen. Aan de wand hangen kleine ronde, goudgeel geschilderde panelen waarop bladeren en vruchten zijn afgebeeld van de betreffende bomen. 'Grafstenen' en 'ikonen' vormen samen het kunstwerk - fossiel en nieuw begin inéén. T/m 3 mrt. RAMGalerie, Hoornbrekersstraat 8, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

KOEN VERMEULE De nieuwe schilderijen en tekeningen van Koen Vermeule hebben de speelplaats tegenover zijn huis tot onderwerp. In zijn werk wordt de verlaten zandbak een geheimzinnige cirkel die zweeft op de grens van abstractie en figuratie. T/m 25 febr. Art & Project, Nieuwesluizerweg 42 (inrit Waardweg), Slootdorp. Vr t/m zo 12-17u.

PAUL COX Paul Cox heeft bij Carin Delcourt van Krimpen in Amsterdam drie ronde wasbakken in zachtgeel granito geïnstalleerd. De bakken die gevuld zijn met blauw water hebben in het midden een zuiltje voor kranen. In de jaren vijftig stonden ze vaak in kleedkamers van scholen, sporthallen of bedrijven. Een foto van Cas Oorthuys op de uitnodiging voor de tentoonstelling maakt de herinneringen aan die tijd weer levend. Hierop wast een groepje vrolijke jonge vrouwen met gepermanente haren en gebloemde schorten de handen in zo'n wasbekken. T/m 24 febr. Carin Delcourt van Krimpen, Fokke Simonszstraat 8, Amsterdam. Do t/m za 13-17u

ZEVEN JONGE KUNSTENAARS Voor de vijftiende keer organiseert Galerie Nouvelles Images een jaarlijkse presentatie van jonge beeldende kunstnaars. Aloys van de Berk, conservator hedendaagse kunst van het Bonnefantenmuseum in Maastricht stelde op uitnodiging van de galerie de expositie samen uit ateliers in Brabant en Limburg. Noud van Dun (1963) vervaardigt curieuze 'schilderijen' van klitteband. Roel Knappstein maakt beelden en installaties met een dubbelzinnig karakter omdat ze een machinaal industireeel uiterlijk hebben en tegelijkertijd verwijzen naar een andere, meer romantische werkelijkheid en van Marielle Soons (1962) zijn er mooie, poëtische schilderijtjes. Verder werken van Nathalie Brans (1962), Marie-Thérèse van de Kamp (1965), Bernadette Beunk (1958) en Paul Klemann (1960). T/m 21 febr. Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

EN VERDER T/m 10 mrt schilderijen van Elly Strik bij de Begane Grond in Utrecht; in Amsterdam tekeningen en winterbeelden van Voebe de Gruyter bij Galerie Van Gelder; Loketten van Dennis Adams t/m 9 mrt bij Stroom HCBK in Den Haag; schilderijen van Britta Hüttenlocher t/m 24 febr bij Galerie Paul Andriesse, Amsterdam; foto's van Andy Warhol uit de collectie Loodwicks t/m 17 febr bij Fotomania in Rotterdam en nog t/m 11 febr 'Snuff', videofragmenten van Klaar van der Lippe bij Casco in Utrecht en 'Trashstones' van Wilhelm Mundt bij Galerie Tanya Rumpff, Haarlem.