Volksrepubliek: minder wapens VS voor Taiwan

PEKING/WASHINGTON, 8 FEBR. Voorwaarde voor het verdwijnen van de spanning tussen de Volksrepubliek China en Taiwan is dat de Verenigde Staten ophouden met het leveren van “grote hoeveelheden geavanceerde wapens” aan Taiwan.

Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen gezegd. De woordvoerder, Shen Guofang, reageerde daarmee op opmerkingen, gisteren, van de Amerikaanse president, Clinton. Deze zei niet te geloven dat de Volksrepubliek militaire actie tegen Taiwan gaat ondernemen.

Volgens Clinton hebben de Volksrepubliek en Taiwan te veel gemeenschappelijke, vooral economische, belangen. Zo zullen, aldus de Amerikaanse president, Taiwanese investeerders zich onmiddellijk uit de Volksrepubliek terugtrekken als het tot vijandelijkheden komt.

Volgens Shen is het oplopen van de spannning in het gebied ten dele de schuld van de Verenigde Staten zelf. Zo zou Washington geen visum hebben moeten verlenen verlenen aan de Taiwanese president, Lee Teng-hui, vorig jaar. Lee beschouwde zijn bezoek aan de VS als een grote overwinning in zijn pogingen om het diplomatieke isolement van Taiwan te doorbreken. Dit diplomatieke offensief van Lee is Peking al langere tijd een doorn in het oog.

Volgens Shen is het slechts onder twee omstandigheden denkbaar dat de Volksrepubliek militaire actie onderneemt tegen Taiwan, dat het als een opstandige provincie beschouwt, namelijk “inmenging van buitenlandse machten in de binnenlandse aangelegenheden van China en de onafhankelijkheid van Taiwan”. De Verenigde Staten treffen waarschijnlijk geen sanctiemaatregelen tegen de Volksrepubliek naar aanleiding van de Chinese levering, vorig jaar, van nucleair materiaal aan Pakistan. Dat heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren op voorwaarde van anonimiteit tegen het persbureau AP gezegd.

Volgens de functionaris zal president Clinton op grond van het “Amerikaanse nationale belang” van sancties afzien. De Verenigde Staten hebben grote economische belangen in de Volksrepubliek die, aldus de functionaris, zeker onder de sancties zouden lijden.

De transactie tussen de Volksrepubliek en Pakistan werd begin deze week gemeld door de Amerikaanse krant The Washington Times. Volgens de krant heeft de Volksrepubliek vorig jaar 5.000 magnetische ringen geleverd aan Pakistan. Deze worden gebruikt bij het verrijken van uranium. De Amerikaanse minister van handel, Ron Brown, zei gisteren dat Washington “bezorgd” is over het bericht. Pakistan ontkent overigens de ringen gekocht te hebben. (AP, AFP, Reuter)