Van Breukhoven: 'We gaan door met strijd om boeken'

CAPELLE A/D IJSSEL, 8 FEBR. Aandeelhoudersvergaderingen staan niet bekend om hun levendigheid, maar dat het ook leuk kan zijn liet Free Record Shop-directeur Hans Van Breukhoven gisteren zien.

De grootste Nederlandse aanbieder van geluidsdragers hield gisterochtend de aandeelhoudersvergadering in zijn hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel. Die locatie stelde sommige aandeelhouders wat teleur. Van Breukhoven had zijn aandeelhouders ook liever toegesproken aan boord van een speedboot op de Maas, maar werd in de voorbereidende fase teruggefloten door zijn raad van commissarissen. “Aandeelhouders hebben het recht om te laat te komen. Droog aan boord komen van een varende speedboot gaat niet in alle gevallen goed”, grapte de directeur over de ingreep van zijn commissarissen.

Toch had Van Breukhoven gisteren de lachers op zijn hand. Vooral toen commissaris Joep van den Nieuwenhuyzen ruim een half uur te laat arriveerde. “Lastig hè dat woon-werkverkeer, Joep?”, vroeg de directeur hardop. Van den Nieuwenhuyzen woont sinds kort op Aruba.

Maar het was niet alleen pret tijdens de vergadering. De aandeelhouders wilden weten hoe het stond met de boekenverkoop van Free Record Shop. Vorig jaar december moest de keten op last van de rechter stoppen met de verkoop van boeken van Emile Ratelband en twee publicaties van cabaretier Youp van 't Hek.

De CD-keten verkocht de boeken met een korting van 25 procent en zat daarmee volgens de Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (KVB) onder de door de uitgevers vastgestelde minimumprijs die in een kort geding zijn gelijk haalde bij de rechter. “De boekenmarkt is voor ons een belangrijk item en we zullen de strijd met de vereniging met de lange naam zeker doorzetten”, verklaarde Van Breukhoven. “In gedrukte vorm zijn boeken een cultuurgoed en op CD-I niet. Het is toch zo krom als een hoepeltje dat er een minimumprijs is voor boeken en dat die niet geldt als dezelfde tekst op een andere manier wordt verkocht?”

Van Breukhoven stemde zijn aandeelhouders tevreden. De winst van de onderneming steeg afgelopen jaar met 32 procent en het dividend van 75 cent naar een gulden. De CD-keten opende gemiddeld twee winkels per maand en bedacht een nieuwe manier om de CD aan de man te brengen. Sinds november staat op station Alexander in Rotterdam een automaat waaruit “CD's kunnen worden getrokken”. Deze verkoopstunt verloopt zo succesvol dat een aandeelhouder voorstelde voortaan de winkels af te schaffen en te vervangen door automaten. Dat gaat de directie echter te ver. “Het winkelpersoneel heeft nog steeds een grote toegevoegde waarde”, aldus de directeur.