Theaterstuk over wielrenner Schulte

DEN BOSCH, 8 FEBR. De legendarische Bossche wielrenner Gerrit Schulte, alias 'le fou pédalant', wordt onderwerp van een theaterstuk. Het wordt opgevoerd rond de start op 29 juni van de Tour de France in de Brabantse hoofdstad.

Aan het spektakel zullen naar verwachting 300 mensen meedoen. Het bestaat onder meer uit een wielerkoers en een kermis in het décor van de jaren vijftig en uit een op een groot scherm geprojecteerde taferelen over het leven van de in 1992 op 76-jarige leeftijd overleden Schulte. De gemeente Den Bosch heeft 10.000 gulden subsidie toegezegd. Het hele project van 10 uitvoeringen is begroot op 100.000 gulden. Naar andere sponsors wordt nog gezocht. Als spelers zullen onder meer optreden leden van een amateurwielerploeg en de Koninklijke Harmonie uit Den Bosch.

Het stuk zal heten 'Gerrit le fou pédalant'. Die naam kreeg Schulte wegens zijn enorme kracht, waarmee hij nogal wild omsprong. Het stuk bestaat, aldus de bedenker C. Slegers, uit vijf scènes: de proloog, de start, de wedstrijd, de val en de overwinning. Slegers maakte al meer grootschalige spektakelstukken, zoals in 1994 'De Tommies' toen Den Bosch herdacht dat het vijftig jaar was bevrijd.

Schulte behaalde in zijn loopbaan 100 overwinningen op de weg en meer dan 200 op de piste. In 1938 debuteerde hij in de Tour de France en won hij de etappe naar Nantes. Naar hem is een trofee genoemd die nog jaarlijks aan een renner wordt uitgereikt die als beste is uitgeroepen. Later was Schulte beheerder van het restaurant van stadion De Vliert in Den Bosch.