Robeco doet aanval op verzekermarkt

ROTTERDAM, 8 FEBR. De Rotterdamse vermogensbeheerder Robeco gaat zelf een verzekeringsmaatschappij opzetten om de snel groeiende markt van fiscaal interessante beleggingsprodukten te penetreren. Dat zal Robeco-topman dr. P. Korteweg vanmiddag op een persconferentie bekend maken.

Verzekeringsmaatschappijen kunnen hun klanten belastingvoordelen bieden, wanneer aan de belegging een vorm van levens- of pensioenverzekering is gekoppeld. Gewone beleggingsfondsen kunnen dat niet. Met de oprichting van een eigen verzekeraar erkent Robeco dat zijn lobby om de fiscale regelgeving op dit gebied te veranderen is mislukt. Met de stap naar de verzekeringsmarkt zal de concurrentie op de particuliere markt voor sparen, beleggen en pensioenvoorziening verder toenemen, zo verwachten deskundigen. Op deze markt gaan honderden miljarden guldens om.

Robeco beheert ruim 74 miljard vermogen van beleggers. Vorige week kreeg de groep toestemming van de toezichthoudende Verzekeringskamer voor de oprichting van verzekeraar RoZeker. Robeco heeft de afgelopen jaren ruime kritiek gekregen vanwege de achterblijvende beleggingsresultaten van haar twee grootste aandelenfondsen. Robeco heeft sinds 1990 een samenwerking met de Rabobank op het gebied van verkoop van beleggingsfondsen. Vorig jaar trokken klanten van de Rabobank 1 miljard gulden terug uit de Robeco-fondsen.

Een woordvoerder van de Rabobank ziet weinig problemen met de nieuwe Robeco-activiteit. “Onze samenwerking geldt alleen voor beleggingsfondsen,” zo zegt hij. Ook de Robeco-spaarbank Roparco, die een concurrent is van de Rabobank, die zelf het meeste spaargeld heeft van alle Nederlandse banken, is vanaf het begin buiten de samenwerking gehouden. De Rabo-verzekeringsdochter Interpolis biedt vergelijkbare produkten aan als Robeco nu gaat doen.

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zegt dat de entree van Robeco tot grotere concurrentie kan leiden, maar of dat de positie van bestaande partijen aantast “moet de tijd leren”.