Paus tevreden tijdens bezoek aan Nicaragua

MANAGUA, 8 FEBR. Paus Johannes Paulus II heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan Nicaragua zijn tevredenheid uitgesproken over de overgang van het land van “schaakbord voor de supermachten” naar een vreedzame democratie. Tegelijkertijd wees hij de Nicaraguaanse regering op haar verantwoordelijkheid om armoede en werkloosheid te bestrijden.

President Violetta Chamorro herinnerde in haar welkomstwoord voor de paus aan zijn vorige bezoek aan Nicaragua, in 1983. Aanhangers van het sandinistische bewind dat in de jaren tachtig aan de macht was, verstoorden toen de toespraak van de paus, die regelmatig om stilte moest roepen. “In 1983”, zei Chamorro, “was ons vredelievende volk verdeeld door ideologieën die ons vreemd zijn. We konden toen niet onze waardering tonen zoals we dat graag wilden.”

Voormalig president Daniel Ortega, leider van de sandinisten die nu in de oppositie zitten, verwelkomde de paus in advertenties in de twee grootste nationale kranten. Volgens waarnemers heeft Ortega de advertenties geplaatst om de katholieken gunstig te stemmen met het oog op de verkiezingen, later dit jaar.

De paus heeft gedurende zijn rondreis door Midden-Amerika protestantse zendelingen ervan beschuldigd “verwarring en onzekerheid” te zaaien. In Nicaragua is twintig procent van de bevolking protestants, in Guatemala is dat ongeveer dertig procent.

“De armen en de Indianen zijn het meest tot zwerven geneigd en hebben het meest behoefte aan leiding door katholieke geestelijken”, aldus de paus.

In een Braziliaanse krant heeft de grondlegger van de bevrijdingstheologie, Leonardo Boff, kritiek geuit op de paus. Eerder deze week zei Johannes Paulus II in Guatemala dat de bevrijdingstheologie met het communisme was gestorven. Aanhangers van de bevrijdingstheologie zien de bestrijding van armoede en onderdrukking als de voornaamste taak van de Kerk.

Boff betreurt de uitspraak van de paus omdat deze “alleen de machtigen tevreden zal stellen”. Een andere Braziliaanse geestelijke zei in een reactie op de uitlating van de paus, dat “de bevrijdingstheologie levend is zolang er een scheiding bestaat tussen arm en rijk”. (AFP, AP, Reuter)