OR-Grundig: geen 300O banen weg

FÜRTH, 8 FEBR. Er hoeven bij Grundig geen 3.000 banen te verdwijnen. Dat stelt de ondernemingsraad van het bedrijf. Ontslagen kunnen worden voorkomen als de werkweek wordt verkort tot 33 uur. Die arbeidsduurverkorting zou Grundig een besparing van 44,5 miljoen mark per jaar opleveren. Dat blijkt volgens de ondernemingsraad uit berekeningen die zij samen met de vakbond IG Metall heeft opgesteld.

Volgens het plan, dat vandaag is gepresenteerd, zou de arbeidsduurverkorting gepaard moeten gaan met een evenredige teruggang in salaris. In ruil daarvoor moeten de werknemers wel de garantie krijgen dat zij hun baan kunnen behouden.

Bij het Duitse elektronicaconcern Grundig, dochter van Philips, zal dit jaar een ingrijpende reorganisatie worden doorgevoerd. Daarbij zullen ruim 3.000 van de 11.400 arbeidsplaatsen worden geschrapt, zo maakte het bedrijf afgelopen maandag bekend. In Duitsland heeft Grundig iets meer dan 6.000 werknemers in dienst; van hen moeten er 2.200 elders op zoek naar werk.

De vakbond IG Metall en de ondernemingsraad van Grundig reageerden eerder deze week geschokt op het bericht. Volgens IG Metall-bestuurder Thomas Händel krijgt Duitsland er een nieuw probleemgebied bij. Op dit moment bedraagt de werkloosheid in de regio Neurenberg dertien procent. Gemiddeld zit 10,8 procent van de Duitse beroepsbevolking nu zonder baan.

Grundig moet reorganiseren als gevolg van de oplopende verliezen. Vorig jaar bedroeg het bedrijfsverlies 330 miljoen mark. Samen met de voorziening voor de reorganisatie komt het totale verlies op 600 miljoen mark.

Maandag werd bekend dat moederconcern Philips niet langer de financiële tegenvallers bij het Duitse bedrijf zal opvangen. Philips steekt er wel nog eenmaal 270 miljoen mark in, als bijdrage aan de reorganisatie. Philips heeft Pieter Harmsen als bestuursvoorzitter van Grundig deze maand vervangen door Pieter van der Wal. De nieuwe topman verwacht dat de nieuwe sanering Grundig dit jaar uit de verliezen kan halen.

Bij Grundig werkten in 1989 nog 40.000 mensen. Onder andere de goedkope concurrentie uit vooral het Verre Oosten bracht de onderneming in de problemen. Verplaatsing van een deel van de produktie naar lage-lonenlanden bracht geen uitkomst. (DPA)