MICHELINSTERREN

De gastronomische ontwikkeling van Nederland stokt. Tenminste als het aantal Michelinsterren daarvoor een maatstaf is. Vijf restaurants kregen dit jaar voor het eerst een ster, vijf restaurants verloren een ster, zodat per saldo het aantal sterrenrestaurants is blijven staan op 46. De zeven daarvan behielden hun twee sterren, blijkt uit de vorige week verschenen 'rode' Michelingids 1996 voor de Benelux.

Niet verrassend zijn de nieuwe sterren voor De Lindenhof in Giethoorn, een restaurant dat aan een snelle opmars bezig is, voor Het Groot Paradijs in Middelburg, dat langzaam maar gestaag groeit, en voor het in een fraai gerestaureerd voormalig klooster gevestigde De Mariënhof in Amersfoort. Patron-cuisinier Jon Sisterman behaalde al eerder een ster in de Kersentuin in Amsterdam. De sterren voor Lai Sin's in Driebergen en de Leuf in Ubachsberg zijn niet onverdiend, maar er zijn restaurants die eerder voor zo'n onderscheiding in aanmerking komen. Ook wekken de afvallers van dit jaar geen verbazing. Bij De Duinrand in Drunen, De Lindehof in Nuenen, De Trechter in Amsterdam, Duurstede in Wijk bij Duurstede en De Beukenhof in Oegstgeest verlieten gezichtsbepalende restaurateurs en chef-koks de zaak of het was al enige tijd duidelijk dat het hoge niveau van voorheen niet meer werd gehandhaafd.

Dat Nederland voorlopig niet op een driesterrenrestaurant hoeft te rekenen hebben de inspecteurs van Michelin al eens laten weten, maar het valt tegen dat de culinaire top dit jaar in hun ogen niet verder is verbreed. Er zijn veel serieuze kandidaten voor een ster. En in de categorie twee sterren zouden La Rive in het Amsterdamse Amstelhotel en Toine Hermsen in Maastricht zeker niet misstaan.

    • Joep Habets