Lichaam vermiste schaatser gevonden

ROTTERDAM, 8 FEBR. In het Gelderse dorp Lienden is het stoffelijk overschot geborgen van een 47-jarige man die sinds zaterdag werd vermist. De man was in zijn eentje gaan schaatsen op het onbetrouwbare ijs van het grindgat. De Gelderse politie zegt dat schaatsen op de (zeer diepe) zand- en grindgaten langs de grote rivieren levensgevaarlijk is.

In de Krimpenerwaard is gisteren voor het eerst in tien jaar de Negendorpentocht verreden. Tijdens de tocht, waaraan 3.900 mensen deelnamen, overleed ter hoogte van het Loetbos bij Lekkerkerk een 73-jarige man uit Gouda aan de gevolgen van een hartstilstand. “Maar dat had ook thuis kunnen gebeuren, dit is toeval”, zegt een bestuurslid van een plaatselijke ijsclub. Zes andere deelnemers liepen botbreuken op bij valpartijen. Driehonderdvijftig deelnemers gaven op, veelal omdat er een harde wind stond en omdat de tocht langer was dan verwacht. De organisatie had de route verlegd omdat het ijs niet overal betrouwbaar was. Sommige schaatsers schatten de afstand nu op 90 kilometer, vijftien kilometer meer dan gebruikelijk.

Veerboten op de Waddenzee ondervinden steeds meer hinder van ijs en kou. Door ijsgang in de Waddenzee varen er minder veerboten op de Waddeneilanden. De boot van en naar Vlieland vaart nog maar eens per dag in plaats van drie keer. Naar Schiermonnikoog vertrekt alleen in de middag een veerboot. De veerdienst naar Ameland is teruggebracht van vijf naar drie overtochten per dag. De veerboten naar Terschelling en Texel ondervinden vooralsnog geen hinder van de ijsgang.

De lage temperatuur speelt ook de mosselvangers in de Nederlandse kustwateren parten. Op de wadden zijn de mosselpercelen onbereikbaar, in de Zeeuwse wateren is de markering van diverse mosselbanken verdwenen of door het ijs beschadigd. De mosselvangst is met 40 procent gedaald van 1.000 naar 600 ton per week. Volgens directeur L. Lucas van het mosselkantoor van het Produktschap Vis in Yerseke beïnvloedt de geringe aanvoer de prijs nauwelijks, want de vraag is in de wintermaanden gering.

Ook de garnalenvangst is door de aanhoudende vorst veel kleiner dan gebruikelijk. Volgens een woordvoerder van het garnalenbedrijf Heijploeg in Zoutkamp bedraagt de vangst op dit moment slechts 10 tot 20 procent van de normale hoeveelheid.