Kinderagenda

Kinderboeken Vaders, moeders, onderwijzers, opa's, oma's...allemaal denken ze verstand te hebben van kinderboeken. Maar jij bent natuurlijk de echte deskundige, want jij leest ze echt. Hoog tijd dat je eens voor je mening uitkomt. Dat kan als lid van de Nederlandse Kinderjury. Alle kinderen tussen 6 en 16 jaar kunnen eraan meedoen, ingedeeld in drie leeftijdscategoriën: 6 t/m 9, 10 t/m 12 jaar en 13 jaar en ouder. Je moet dan opschrijven welke boeken jij het mooiste vond; het beste als eerste, het op een na beste als tweede enz. Minder boeken noemen mag ook. Alleen boeken die in 1995 voor het eerst zijn verschenen, komen in aanmerking voor een prijs door de Nederlandse Kinderjury. Die boeken kan je herkennen aan het Kinderjury-logo met het jaartal 1996 voor in het boek. Stuur je deelnameformulier (o.a. bij de boekwinkel en bibliotheken te krijgen) vóór 1 juni op. De winnende boeken zullen tijdens een speciale televisie-uitzending van de NPS op woensdag 19 juni op Nederland 3 om 19u30 bekend worden gemaakt. Maar je kan ook zelf in de prijzen vallen en wie weet sleep je een van de tien boekenpakketten in de wacht. Dan krijg je evenveel boeken als je oud bent: dus ben je 14, dan krijg je 14 boeken enz. Of anders zit er misschien wel een boekenbon voor je in. Er worden 100 bonnen van ƒ 25,- verloot.

Technika 10 voor meisjes

Veel kinderen weten al heel vroeg wat ze willen worden: piloot, brandweerman, verpleegster, directeur, timmerman! Alles kan, meisje of jongen, het maakt niet uit. Maar wanneer kinderen wat ouder worden, zo'n jaar of 12, wordt dat anders. Veel meisjes vinden technische beroepen maar niks. 'Dat is voor jongens wel leuk..., maar niks voor mij'. Technika 10 wil dat graag veranderen door meisjes tussen de 10 en 13 jaar kennis te laten maken met cursussen over hout- en metaalbewerking, electriciteit en constructie. Misschien dat meisjes zo'n cursus zo leuk vinden dat ze later toch voor een technische opleiding kiezen. De cursussen worden gegeven in activiteitencentrum Zjaak en beginnen maandag 19 februari van 18u30-20u. Deze eerste cursus gaat vooral over electriciteit en bestaat uit 6 lessen. Inschrijven bij de balie van activiteitencentrum Zjaak, Maria Wesselingstaat 8, Rotterdam (Prinseneiland) van maandag t/m vrijdag van 9-16u30u. Inl 010-2668777.

Zijdeschilderen

Heb je wel eens in een museum een schilderij uit China gezien dat op mooie glimmende zijde is geschilderd. Het hangt meestal aan een gouden koord of zit tussen twee latjes geklemd. Wil je ook een keer in plaats van op papier of karton op zijde leren schilderen dan kan dat in het Kant & Zijdemuseum Ter Zijde elke woensdagmidddag. Je mag je werkstuk mee naar huis nemen, krijgt ook nog een rondleiding door het museum en een consumptie. Kosten ƒ 10,- Res 0165-303690. Museum Ter Zijde, Schoolstraat 3, Wouw.

Muziek in de Bijbel

Toen koning Saul droevig was liet hij de herdersjongen David halen om op de lier (een soort snaarinstument) te spelen en dat vrolijkte hem een beetje op. En diezelfde David danste voor de ark uit op muziek van trompetten, tamboerijnen en citers. In de bijbel staan allerlei verhalen waarin gezongen en gespeeld wordt. Ook werd de ramshoorn (bazuin) gebruikt, een hoorn van een ram, meestal om het einde van een feest aan te kondigen, bijvoorbeeld het joodse nieuwjaar. Over hoe de muziek duizenden jaren geleden klonk, kunnen we ons wel iets voorstellen, omdat we de instrumenten kennen, maar hoe er in die tijd gezongen werd hebben we geen idee. Over muziek en zang in de bijbel wordt op zondag 11 februari om 14u30 in het Bijbels Museum verteld, daarna krijg je een rondleiding over de tentoonstlling 'Op naar Jeruzelem, twee duizend jaar gaan naar de heilige stad' (met o.a. een klank- en lichtspel over de Tabernakel (heilige tent) en tenslotte mag je ook nog muziekinstrumenten uit de bijbel namaken. Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam. Res 020-6242436. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker