Japan dereguleert financiële wereld

TOKIO, 8 FEBR. De regering van Japan heeft vandaag enkele maatregelen bekend gemaakt voor de deregulering van de economie in een poging om de Japanse investeringen in het buitenland te stimleren en de yen laag te houden.

Het ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt de beperkingen op buitenlandse investeringen en valuta-transacties te verzachten om een stroom Japans kapitaal naar het buitenland te stimuleren. De uitstroom van Japans kapitaal zou de verzwakking van de yen kunnen bewerkstelligen, doordat beleggingen minder in yen en meer in buitenlandse valuta's worden aangehouden.

De kracht van de yen is een van de grote zorgen van Japan, waarvan de economie al jaren in een recessie verkeert. De dure yen maakt de Japanse exportprodukten op de wereldmarkt duurder, waardoor de concurrentiepositie van het exportland bij uitstek is verzwakt. Daarnaast wordt het land gekweld door een omvangrijke crisis in de banksector, die kampt met een enoprme last aan oninbare leningen.

Een van de maatregelen om de yen te verzwakken is het opheffen van beperkingen op yen-rente-swaps tussen Japanse effectenhuizen en niet-Japanse beleggers. Op de Aziatische markten leidde de aankondiging tot een stijging van de dollar tot 107 yen tegen een slot van iets boven de 106 yen gisteren.

“De consequentie van de deregulering is dat deze de overwaardering van de yen corrigeerd”, zei een economisch expert vanmorgen: “Een groot deel van de handel in buitenlandse valuta's zal worden beïnvloed door de maatregelen van het ministerie van Financiën.”

Tegelijkertijd kondigde het ministerie van Gezondheid en Welzijn, de toezichthouder op de grote nationale pensioenfondsen, aan de regels te schrappen voor het beheer van de fondsen.