Gevangen gijzelnemer in hongerstaking

AMSTERDAM, 8 FEBR. Een in Nederland gevangen Duitser is al 65 dagen in hongerstaking. Het gaat om de Duitser Stephan K. die in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen verblijft. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie desgevraagd bevestigd.

Vanmiddag hebben zijn advocaat en zijn vertrouwensarts op het departement overleg gevoerd over de eisen van de man. Met de hongerstaking protesteert K. tegen het zware regime van zijn detentie. Voor hij in het ziekenhuis belandde, verbleef hij in de tijdelijke extra beveiligde inrichting (TEBI) in Vught.

K. zit sinds 1990 in Nederland gevangen. Op 22 juni 1989 nam de voortvluchtige Duitser bij Arnhem een kolonel van het Nederlandse leger in gijzeling. Hij eiste één miljoen gulden en heroïne in ruil voor diens vrijlating. Toen de politie met geweld een eind aan de gijzeling wilde maken, werd niet de gijzelnemer, maar de gijzelaar in het hoofd geschoten door een lid van de bijzondere bijstandeenheid van de toenmalige Rijkspolitie. De kolonel overleed ter plekke.

K. is tot vijftien jaar veroordeeld. Omdat hij als 'beheersgevaarlijk' werd beschouwd, werd hij voortdurend overgeplaatst zodat de gevangene nooit te goed één gebouw leert kennen of te veel connecties aanknoopt met andere gedetineerden. Twee jaar geleden werd hij overgeplaatst naar de speciaal voor vlucht- en beheersgevaarlijke gevangenen ingerichte TEBI. Daar verbleef hij in isolatie met weinig mogelijkheden tot luchten of arbeid. Volgens zijn toenmalig advocaat, mr. A. van der Plas, zou K. in aanmerking komen voor een psychiatrische behandeling. Justitie heeft echter een TBS-behandeling afgewezen.

Volgens de woordvoerder van Justitie is dat gebeurd omdat de man “niet vatbaar” zou zijn voor behandeling in de tijd die hij in Nederland doorbrengt; na afloop van zijn detentie wordt K. uitgeleverd aan Duitsland waar hij waarschijnlijk levenslang zal krijgen. Hij werd in 1989 door de Duitse politie gezocht op verdenking van een roofoverval.

De 1,98 meter lange K., die alleen melk en thee drinkt en in overleg met zijn vertrouwensarts vitaminenpreparaten neemt, is inmiddels 30 kilo afgevallen en weegt nog 60 kilo. Volgens zijn vertrouwensarts H. van Aalderen ziet K. dubbel, praat moeizaam en heeft last van verdoofde ledematen. Als er niets gebeurt, zal hij volgens Van Aalderen binnen afzienbare tijd in coma raken. K. heeft een verklaring getekend dat hij in dat geval niet wil worden behandeld.

    • Bas Blokker