Geen overlevenden bij ramp Duits vliegtuig

PUERTO PLATA, 8 FEBR. Reddingsploegen hebben geen overlevenden gevonden tussen de wrakstukken van de Boeing 757, die gisteren kort na de start in zee stortte bij de Dominicaanse Republiek. Het zoeken werd gisteren wegens slecht weer gestaakt, nadat 106 soms ernstig verminkte lichamen waren geborgen. Het toestel had 178 passagiers en 11 bemanningsleden aan boord, en was eigendom van de Turkse maatschappij Birgen Air die het vliegtuig afgelopen dinsdag had verhuurd aan de Dominicaanse maatschappij ALAS. Een eigen toestel van ALAS, een Boeing 767, was wegens technische problemen niet inzetbaar.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog weinig bekend. Volgens de Duitse touroperator Öger in Hamburg, die het vliegtuig had gecharterd voor de vakantiereis, is het toestel kort na de start door bliksem getroffen waardoor beide motoren zijn uitgevallen. De Duitse luchtvaartautoriteiten meldden gisteren dat het vliegtuig niet was aangemeld en om die reden geen toestemming had op Duitse bestemmingen te vliegen. Volgens de touroperator is toestemming niet nodig wanneer op het laatste moment een ander dan het opgegeven toestel wordt gebruikt. De touroperator kon aantonen dat het toestel was verzekerd.

Pagina 4: Duikploeg VS zoekt zwarte doos

Dominicaanse luchtvaartautoriteiten spreken elkaar tegen over meldingen die door de Turkse piloot van het vliegtuig kort voor het neerstorten zouden zijn gedaan. Volgens directeur Hector Roman van de Dominicaanse luchtvaartautoriteiten heeft de piloot kort na de start aan de luchtverkeersleiding van Puerto Plata gemeld terug te willen keren wegens een mankement. Volgens een luchtverkeersleider die zijn naam niet wilde noemen, heeft de piloot uitsluitend zijn positie doorgegeven voordat het vliegtuig van het radarscherm verdween. De Amerikaanse kustwacht meent dat een belangrijk deel van het vliegtuig met zowel de lichamen van zeker vijftig mensen als de apparatuur die vluchtgegevens en cockpitgesprekken registreert, gezonken is naar een diepte van zo'n 1.500 meter. Een duikploeg van de Amerikaanse marine gaat naar de wrakstukken zoeken.

De verongelukte Boeing 757 is in 1985 gebouwd en heeft diverse eigenaren gekend. Van het type 757 zijn in de tien jaar dat het toestel bestaat twee toestellen verongelukt. Kort voor kerstmis vorig jaar vloog een Boeing 757 van American Airlines in Colombia bij de landing tegen een berg. De Dominicaanse maatschappij ALAS stond in 1993 nog op een lijst van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten met de gevaarlijkste maatschappijen ter wereld. Het is onduidelijk wanneer de maatschappij van die lijst is afgehaald. Van de Turkse maatschappij Birgen Air, de eigenaar van het toestel, is weinig bekend.