Elfstedenbestuur stelt tocht weer uit wegens dooi-aanval

LEEUWARDEN, 8 FEBR. De Elfstedentocht wordt dit weekeinde niet verreden. Voorzitter ir. H. Kroes van de Vereniging De Friesche Elf Steden verklaarde vanmorgen dat een dooi-aanval die voor zaterdag wordt voorspeld, roet in het eten gooit. “De weersverwachtingen zijn ongunstig, met een zuidwesten wind en temperaturen boven nul. Zaterdag kan niet. Voor zondag is het weer niet veel anders.” Als de vijftiende editie deze strenge winter toch nog mocht doorgaan, dan zal dit op zijn vroegst volgende week dinsdag of woensdag zijn. Voorwaarde is dan dat het na de dooiperiode weer streng gaat vriezen.

Gisteren kwamen er hoopvolle berichten dat de ijsvloer in de zuidwesthoek dikker werd. In de zwakke plekken onder de talloze bruggen in Hindeloopen en Workum was het ijs in enkele dagen drie à vier centimeter dikker geworden en gegroeid tot 10 à 12 centimeter dikte. Er is 15 centimeter nodig.

Los van de weersvooruitzichten zou het organiseren van een Elfstedentocht binnen 48 uur “een heksentoer” worden, aldus secretaris jhr. G.G. Witsen Elias. Zo zou de voor morgen geplande veemarkt in de Frieslandhal verschoven moeten worden en moeten overige organisaties zoals politie en brandweer voorbereidingen treffen. Witsen Elias noemt een harde naar het zuidwesten draaiende wind zeer ongunstig. “Dan kunnen er kistwerken ontstaan en dat is een kwalijke zaak.” Kistwerken zijn over elkaar heen schuivende platen ijs die voor verraderlijke valpartijen kunnen zorgen.

De Elfstedensecretaris ziet een eventuele Tocht “eerder volgende week”. “De dooi-aanval is dan misschien uitgewoed, al moeten we dan weer afwachten wat de aangerichte schade is.” Overigens is het Elfstedenbestuur nog druk doende met de organisatie van de Tocht. Vanmorgen overlegde Witsen Elias met de drukker over de opmaak van krantjes voor wedstrijd- en toerrijders. Daarin staan onder meer reglementen, de exacte route en (kleding)adviezen. Volgens Witsen Elias is nog geen opdracht gegeven om de 18.000 kranten te drukken.

Rayonhoofd T. Beuker van Workum noemt het besluit om voorlopig geen tocht te houden “verstandig”. “Ik ben nog steeds niet op dikte. Ik heb nog minstens een nacht strenge vorst nodig.” Beuker is optimistisch over het doorgaan van de 200 kilometer lange schaatstocht. “Als de winter volgende week terugkomt is het klaar.”

Morgen wordt in de zuidwesthoek van Friesland de Zuidwesthoektocht gehouden, een toertocht over ongeveer 65 kilometer langs Balk, Oudega (Wimbritseradiel), Heeg, Woudsend en Sloten. Er doen naar schatting 7.000 rijders aan mee. Volgens rayonhoofd C. Nagelhout van Woudsend is de rit een test hoe het ijs op het Slotermeer zich houdt.

    • Karin de Mik