Cimoszewicz vormt nieuwe regering

WARSCHAU, 8 FEBR. Polen heeft een nieuwe regering. President Aleksander Kwasniewski beëdigde gisteren de nieuwe, door de ex-communist Wlodzimierz Cimoszewicz geleide ministersploeg, die moet aanblijven tot de verkiezingen van volgend jaar.

Over de samenstelling van de nieuwe regering - de zevende in zeven jaar - is een week lang onderhandeld door de beide regeringspartijen, het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD) en de Boerenpartij PSL. Daarbij is over tenminste vier ministersposten slechts zeer moeizaam overeenstemming bereikt. De ruzies liepen zo hoog op dat PSL-leider Waldemar Pawlak dinsdagavond nog dreigde uit de coalitie weg te lopen. De belangrijkste veranderingen in het kabinet in vergelijking met het vorige betroffen de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Cimoszewicz, de opvolger van de onlangs wegens beschuldiging van spionage voor Moskou afgetreden SLD-leider Józef Oleksy, zei bij zijn aantreden gisteren het economische, sociale en buitenlandse beleid van zijn voorganger ongewijzigd te zullen voortzetten. (Reuter, AP)