Begrafenis Múgica: anti-ETA-manifestatie

SAN SEBASTIÁN, 8 FEBR. Spaanse en Baskische politici van alle gezindten hebben gisteren een hommage gebracht aan de dinsdag in San Sebastián bij een aanslag omgekomen politicus Fernando Múgica. Múgica (62), die bij de parlementsverkiezingen van 3 maart in de Baskische provincie Guipúzcoa lijsttrekker zou zijn van de socialistische partij, is waarschijnlijk gedood door de militante Baskische afscheidingsbeweging ETA. Duizenden inwoners van San Sebastián demonstreerden gisteren tegen de ETA.

Premier González, enkele ministers en kopstukken van de PSOE kwamen naar San Sebastián voor de begrafenis van Múgica, PSOE-lid van het eerste uur, vriend van González en broer van ex-minister van justitie Enrique Múgica. Ook José María Aznar, leider van de conservatieve oppositiepartij Partido Popular (PP) en José Antonio Ardanza, president van de Baskische PP-tak waren daar aanwezig.

“Wij zijn allen slachtoffer van het terrorisme”, zei Aznar, de gedoodverfde winnaar van de komende verkiezingen en zelf vorig jaar ternauwernood ontsnapt aan een ETA aanslag in Madrid. “En wij moeten eensgezind samenwerken om af te rekenen met de activisten.”

Mugica's broer zei “de terroristen en degenen die hen verdedigen nooit vergiffenis te zullen geven”. (AFP)