Barbaars ritueel (2)

De Nederlandse studenten studeren niet lekker, vindt socioloog J. Boerdam. Zij snappen de stof niet, verdwalen op weg naar college, vinden de studie stomvervelend en het hoger onderwijs tijdverspilling.

Het moet dus, zo zou men denken, wel een stelletje imbecielen zijn. Dienovereenkomstig vindt Boerdam het volkomen begrijpelijk dat wetenschappers nóg meer vergaderen om erachter te komen hoe het leren weer aantrekkelijk te maken. Hoe die wetenschappers dan ook nog studenten moeten motiveren, hoe zij wetenschap moeten bedrijven en moeten doceren blijft met raadselen omgeven, tenzij zij daarvoor de 'teamskills' uit het Intermediair Jaarboek willen gebruiken, waarvoor de arme wetenschappers óók geen tijd hebben.

Boerdam heeft nu, met een parafrase op W.F. Hermans, nog een probaat middel gevonden: nooit meer schrijven! Het opstel is al afgeschaft. Nu de scriptie nog. Een proefschrift om de doctorsgraad te verkrijgen? Een wetenschappelijk artikel? Zinloze schrijfopdrachten, zo schrijft Boerdam blijkbaar met wellust.

Waarom in 's hemelsnaam zou men de hoop des vaderlands nog lastig vallen met haar in het VWO of in de alma mater te leren zich schriftelijk op correcte wijze in goede Nederlandse zinnen uit te drukken? Een barbaars ritueel vindt Boerdam. Welnu, ik vind deze uitlating barbaars!

    • A.J. Simons Brasschaat