Banen in India heel hobbelig; Voor Krajicek geen plaats in het tennisteam

JAIPUR, 8 FEBR. Tennis-bondscoach Stanley Franker heeft Richard Krajicek, de afgelopen jaren meestal kopman van het Nederlandse team, verrassend gepasseerd voor de Davis Cup-wedstrijd tegen India. Jan Siemerink en Jacco Eltingh zullen morgen aantreden in het enkelspel. Eltingh zal zaterdag ook met Paul Haarhuis het dubbelspel voor zijn rekening nemen.

Krajicek, die het nieuws gisteravond hoorde, kauwde vanmorgen bij de loting naast het geïmproviseerde tennisstadionnetje in de exotische maharaja-stad Jaipur zijn teleurstelling manmoedig weg. “Jan en Jacco speelden gewoon goed in de training en ik niet”, aldus de gepasseerde vedette. “Aan de ene kant ben ik wel verrast, maar aan de andere kant is het logisch want ik speel niet goed en Jan en Jacco hebben op het ogenblik meer zelfvertrouwen.”

Krajicek, momenteel nummer elf van de wereldranglijst, moest vorige maand door een rugblessure afhaken bij de Open Australische kampioenschappen in Melbourne. Sindsdien heeft hij naar eigen zeggen nauwelijks meer getraind. Gisteren had hij overigens nog verklaard zich geheel fit te voelen.

Eltingh, op wiens schouders nu de zwaarste taak rust, toonde zich niet verrast door de keuze van Franker: “In het verleden heb ik de beste prestaties op gras geleverd en ik voel me er helemaal klaar voor.”

Het blijft echter wennen voor de Nederlanders in de vreemde omgeving van Jaipur, zowel op de baan als daarbuiten. Het gemillimeterde gras van een lokale tennisclub bevalt de Nederlanders maar matig. “De omstandigheden zijn hier verre van optimaal”, vindt Haarhuis. “De banen zijn heel hobbelig.”

Op papier is Nederland superieur aan India. Drie van de vier Nederlanders - Krajicek, Siemerink en Haarhuis - horen bij de top dertig van de wereld en Eltingh zit daar niet ver achter. De Indiase spelers Leander Paes en en Mahesh Bhupathy staan respectievelijk nummer 131 en 386 op de ATP-wereldranglijst, om maar niet te spreken van de twee reserves. Maar vooral Paes heeft herhaaldelijk aangetoond tijdens Davis Cup-wedstrijden zichzelf te kunnen overtreffen. Dat ondervond tot zijn schade enkele maanden geleden ook het normaal niet te stuiten Kroatische service-kanon Goran Ivanisevic.

Bondscoach Franker maakt er geen geheim van dat hij zich zorgen maakt. “Ik ben er niet gerust op”, zei hij gisteren. “De jongens hebben problemen om zich aan het spelen op gras aan te passen.” Hij wees erop dat gras het baantype is waarop de meeste Europese spelers zich het minst thuisvoelen. Mede daarom hebben de Indiase spelers hieraan de voorkeur gegeven.

Ook anderszins worden de spelers er steeds aan herinnerd dat ze in India zijn. Weliswaar heeft het team zijn intrek genomen in een modern westers hotel, maar onvermijdelijk komen ze in aanraking met de eigenaardigheden van het land. “Als we hier met het busje naar de baan rijden en je kijkt uit het raam wat er op straat gebeurt”, zei Krajicek gisteren, “is het net als in een film, met al die koeien op straat en geen verkeersregels.”

Ook Siemerink geeft toe dat je je niet geheel kunt afsluiten voor de diepe armoede en grote sociale ongelijkheid. “In het stadion zit vrijdag de hoogste klasse, maar vijf meter daarbuiten is er bittere armoede. Daar blijft wel iets van hangen in je hoofd”, zegt hij.

Een container met honderden liters bronwater, trainingspakken en het officiële tenue arriveerde pas gisteren nadat er grote moeilijkheden waren gerezen om de lading door de douane te krijgen. Dit ondanks de uitdrukkelijke verzekering van een lokale tennisfunctionaris, die zelf bij de douane werkzaam is, dat hij wel voor een snelle inklaring van de container zou zorgen.

Bij hun treinreis van New Delhi naar het 250 kilometer verder gelegen Jaipur liepen de spelers zondag een vertraging van vijf uur op om een zeer Indiase reden: een minister, die ook met de trein meewilde, kon zijn gewichtige bezigheden niet eerder staken, dus werd de trein eenvoudig opgehouden, ongeduldige Nederlandse Davis Cup-spelers aan boord of niet. Bij aankomst in Jaipur wachtte hun een verrassing. Vriendelijke Indiërs verwelkomden hen toen met een spandoek met daarop de tekst: 'Welcome Dutch Cricket Team'.

    • Floris van Straaten