Automatisering Kijfhoek

DEN HAAG, 8 FEBR. De Nederlandse Spoorwegen hebben met Siemens Verkeerstechniek overeenstemming bereikt over de automatisering van het rangeerterrein Kijfhoek bij Rotterdam. Daarmee is een bedrag gemoeid van 90 miljoen gulden. In Den Haag is hierover gisteren een intentieverklaring getekend.

Kijfhoek vormt het beginpunt van de nieuw aan te leggen Betuwelijn, die de Rotterdamse haven zal verbinden met het Duitse achterland. Op dit rangeerterrein worden dagelijks tussen de 1.000 en 2.000 wagons verwerkt, waarmee het veruit het grootste rangeerterrein van de Spoorwegen is.

Als gevolg van de modernisering zullen minder rangeerlocomotieven nodig zijn. Langs de rails worden op afstand bestuurde machines geplaatst die de wagons zonder hulp van een loc tegen elkaar kunnen plaatsen. Door dit systeem, dat in Zwitserland al bestaat, kan NS Cargo efficiënter werken, zo maakte NS bekend.