Amsterdamse Concertgebouw wil meer subsidie

AMSTERDAM, 8 FEBR. Het Amsterdamse Concertgebouw heeft de komende vier jaar 885.000 gulden per jaar extra subsidie van de gemeente nodig om zijn huidige vooraanstaande positie te behouden. Dit schrijft de directie in het beleidsplan voor de volgende Kunstenplan-periode (1997-2000). Een kwart miljoen extra is nodig voor een meerjarig onderhoudsprogramma voor het gebouw. In de programmering wil de directie de lacune van de niet-westerse muziek opvullen (200.000 gulden) en samen met De Melkweg een festival opzetten. Ook moet het aanbod van eigentijdse muziek groeien (150.000 gulden).

Extra geld is ook nodig voor het wegwerken van de salarisachterstand van het personeel (112.000) en een publieksvoorlichtingscentrum (100.000).

De positie van het Concertgebouw als verhuurder van zalen is steeds kwetsbaarder geworden. Het bezoekersaantal heeft met 730.000 voor 653 concerten het maximum bereikt. Het Concertgebouw is van de belangrijkste Europese concertzalen het drukst bezocht.

Een internationale vergelijking geeft ook aan dat de subsidie per bezoeker bij het Concertgebouw met 2,42 gulden veruit de laagste is. Bij de Musikverein in Wenen ligt dat op 7,31, bij het Parijse Thêatre des Champs-Elysées en de Londense Barbican Hall op ruim 28 gulden en bij het South Bank-complex in Londen zelfs op ruim 35 gulden. Het Concertgebouw ontvangt als enige geen programmeringssubsidie. Het subsidiepercentage ten opzichte van andere baten is van ruim 21 in 1985 teruggelopen tot 12,5 vorig jaar.

De directie kijkt bezorgd naar het in de toekomst groeiende aantal zalen in Amsterdam. Een grotere zaal voor muziekcentrum De IJsbreker, de zaal die Joop van den Ende gaat bouwen en een zaal voor Mojo, evenals allerlei kleinere zalen en kerken, beïnvloeden de verhuurmogelijkheden van het Concertgebouw negatief. (ANP)