Aandeel ASML maakt sprong na goede cijfers

AMSTERDAM, 8 FEBR. Op de Amsterdamse effectenbeurs maakte het aandeel ASM Lithography vanmorgen een koerssprong met 3,20 gulden tot 79,50 gulden. De toeleverancier voor de halfgeleider-industrie heeft de netto winst in 1995 van 40 miljoen gulden tot 131 miljoen zien stijgen. De AEX-index van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een daling van 1,16 punten op 503,65.

AMSTERDAM De hogere dollarkoers en het nieuwe record op Wall Street leidden ertoe dat de beurs met een opening op 506,77 punten voortvarend van start ging. Volgens een handelaar werden de koersen in de loop van de ochtend met name gedrukt door aanbod van mandjes aandelen vanaf de optiebeurs. “Bovendien sluipt er toch weer enige onzekerheid in de markt. Vooral met het oog op de binnenkort te publiceren cijfers van grote beursfondsen.”

ASM Lithography gaat het aandelenkapitaal uitbreiden. Meerderheidsaandeelhouder Philips (56,7 procent) van ASML maakte vanmorgen bekend dat de nieuwe plaatsing van ASML-aandelen een buitengewoon resultaat zal opleveren dat in de cijfers over 1996 zal worden opgenomen. Door de plaatsing zal het belang van Philips teruglopen tot minder dan 30 procent.

Het aandeel Philips daalde met een dubbeltje tot 67,50 gulden. Een handelaar schat dat Philips ongeveer 600 miljoen gulden verdient met de plaatsing van het aandelenpakket “maar dat geld is weer hard nodig om de verliezen bij Grundig recht te trekken”.

Fortis Amev boekte vanmorgen een winst van 1,90 gulden op 105,80 gulden. Beleggers toonden zich verheugd over de aangekondigde aandelensplitsing van het aandeel in een verhouding van 1 op 2,25.

De bankverzekeraar weigerde commentaar te geven op een bericht in de Financial Times. De Britse zakenkrant meldde vanmorgen dat Fortis Amev behoort tot de zes bedrijven die een bod hebben gedaan op de Britse levensverzekeraar Clerical Medical. Aegon, dat ook als geïnteresseerde partij werd genoemd bleef vrijwel onveranderd op 69,40 gulden. Concurrenten ABN Amro en ING verloren beide 20 cent op respectievelijk 71,10 gulden en 105,40 gulden.

Rond Fokker heerste vanmorgen op het Damrak relatieve rust. Het aandeel was vanmorgen met een omzet van ruim een miljoen aandelen (dubbeltelling) een van de meest verhandelde fondsen, maar de koers bleef stabiel. Het aandeel in de noodlijdende vliegtuigbouwer opende een kwartje lager op 2,65 gulden, maar noteerde rond het middaguur een koers van 2,90 gulden, gelijk aan de slotkoers van gisteren.

De dollar boekte vanmorgen een lichte winst op 1,6575 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6555 gulden aan het slot van de handel gisteren. De munt was gebaat bij nieuwe cijfers over de groei van de werkloosheid in Duitsland die zorgden voor druk op de Duitse mark.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York eindigde de Dow Jones-index vanmorgen op 5492,12 punten. Dat was 32,51 punten boven de slotkoers van dinsdag en opnieuw een record. De omzet kwam uit op 492 miljoen aandelen.

TOKIO De Nikkei-index van 225 fondsen op de effectenbeurs van Japan boekte vandaag een winst van 174,81 punten (ruim 0,8 procent) tot 21.118,30. Dit is de hoogste koers sinds eind juni vorig jaar.