Vrije val rupee sticht verwarring in India

NEW DELHI, 7 FEBR. De regering van India wekt de indruk zich geen raad te weten met de vrije val van de rupee de afgelopen tijd. Het ministerie van financiën zei vanmorgen zich geen zorgen te maken en ging vervolgens in beraad met de centrale bank over de rupee-crisis.

De rupee bereikte gisteren tegenover de Amerikaanse dollar een koers van 38,35 rupee tegenover de dollar. Dat was het laagste niveau aller tijden, 4 procent lager dan aan het begin van de week en 10 procent dan aan het begin van het jaar.

De koers van de rupee is al maanden bezig met een gestage daling, die de laatste dagen in een stroomversnelling is gekomen. Volgens economische deksundigen is de kans groot dat de dollar binnenkort 40 rupee waard is, doordat de binnenlandse investeringen teruglopen in afwachting van de verkiezingen.

Vanochtend herstelde de koers zich iets tot 37,55 rupee voor de dollar, tegen een slot van 37,70 gisteren. Beleggers kregen enigszins hoop door op maatregelen door de ontmoeting van de indiase minister van financiën, Manmohan Singh, met president C. Rangarajan van de centrale bank, de Reserve Bank of India (RBI).

“Er is geen reden voor paniek”, zei staatssecretaris van financiën, Montek Singh Ahluwalia, vanmorgen. De onderkoelde reactie van Ahluwalia stond in schril contrast met de uitlatingen van de handelsminister Tejendra Khanna, die gisteren veel kritiek had op de afwachtende houding van de centrale bank. Volgens Khanna, die zich zorgen maakt over de valuta-effecten op de handelsstromen, moet de RBI ingrijpen om de koers in de gewenste zone van 34,5 tot 35,5 rupee per dollar te brengen.

Volgens Ahluwalia is het aan de RBI om te bepalen of er moet worden ingegrepen. Hij wees erop dat de rupee alleen daalt tegenover de dollar, maar stijgt tegenover andere buitenlandse valuta. In Davos, bij het World Economic Forum, liet Singh weten dat het niet aan de regering is de “gepaste koers vast te stellen”. (Reuter)